Очаква се лятото у нас да е нормално, малко по-топло

...
Очаква се лятото у нас да е нормално, малко по-топло
Коментари Харесай

Синоптици: Чака ни топло и сухо лято

Очаква се лятото у нас да е обикновено, малко по-топло и може би с малко по-сухо време.

Това предвижда климатологът проф. Георги Рачев. Очаква ни хубаво време до края на юни в България. Ще е топло, със следобедни валежи, само че не толкоз чести, колкото бяха до момента. Температурите в София ще доближат и надминат 30-31 градуса, а в Горнотракийската равнина, в Дунавската низина и около Дунава температурите ще бъдат към 35 градуса, а от време на време може да са и малко по-високи – 36-37 градуса. Тези температури се чака да са във Видин, Лом, Русе, Плевен, само че могат да доближат и до 40 градуса, тъй като има такива индикации за началото на юли – в интервала сред 3 и 5 юли, сподели климатологът.

По морето и изключително по южното ни Черноморие, и в Южна България, август е месецът на засушаването, с най-малко превалявания, с ясно, хубаво и слънчево време. Много рядко, един път на 20 години, август е „ непоносим “ – с повече превалявания и с по-хладно време. От 2000 година леден и дъждовен август не сме имали, разяснява проф. Георги Рачев.

Той предложи на туристите да не не помнят и септември, като подобаващ за морска отмора, който по всички индикатори, повече от 25 години, на практика се приближава до летен месец. Сега туристическият сезон по нашето Черноморие продължава до 22 септември или до 1 октомври, изключително за хората с разнообразни болести, които не би трябвало да се излагат на слънце при високите температури, сподели проф. Рачев.

Климатологът заключи, че в България, по принцип, най-високи са температурите през юли, защото „ слънцето е доста високо, а земята е суха “. Високи са също и температурите през август у нас.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР