OSIRIS-REx на НАСА ще донесе проби от астероид Бену на Земята: Какво трябва да знаете

...
Очаква се космическа капсула, носеща проба от скалист материал, отстранен
Коментари Харесай

Очаква се космическа капсула, носеща проба от скалист материал, отстранен от повърхността на астероид преди три години, да направи парашутно кацане в Пустинята на Юта в неделя.

Ако успее, мисията OSIRIS-REx, съвместно усилие между НАСА и учени от университета в Аризона, ще отбележи третата проба от астероид и най-голямата, връщана някога на Земята за анализ.

< h2 class="more-on__heading">Продължавайте да четете списък от 3 елемента Сондата на НАСА изпуска проби от астероиди поради задръстена вратаНАСА предлага да проследи, проучи и „вакуумира“ древен астероидНАСА е настроена да доставете най-голямата проба от астероид досега: Какво трябва да знаетекрай на списъка

OSIRIS-REx събра своите проби от Бену, богат на въглерод астероид, преди да започне пътуване от 1,9 милиарда километра (1,2 милиарда мили) обратно към Земята през май 2021 г.

Какво е OSIRIS-REx?

The Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer (OSIRIS-REx) е безпилотен космически кораб от НАСА, изпратен да събере проби от Бену.

Космическият кораб беше оборудван с камери за заснемане на изображения, които бяха от съществено значение за събирането на проби от астероида по време на мисията. Освен това беше оборудван с материали за разработване на 3D карти на Bennu, измерване на температурата му, картографиране на неговия минерален и химичен състав и преглед на рентгенови лъчи и инфрачервена светлина.

Роботизираната ръка, прикрепена към космическия кораб, събра разхлабени камъни и мръсотия от повърхността на астероида, които след това бяха запечатани в капсулата за връщане на пробата.

Тази капсула се отдели от космическия кораб и започна огненото си гмуркане през земната атмосфера.

Астероидната мисия на НАСА Озирис рекс

Какво знаем за пътуването на космическия кораб?

OSIRIS-REx изстреля от Флорида на 8 септември 2016 г.

През септември 2017 г. космическият кораб използва помощта на земната гравитация, за да се задвижи по дългото си пътуване към Бену, достигайки астероида на 3 декември 2018 г.

Той осъществи контакт с повърхността на астероида за около пет секунди на 20 октомври 2020 г. Събирането на пробата беше направено при три опита от OSIRIS-REx.

През май 2021 г. космическият кораб започна своето пътуване обратно към Земята.

Къде и кога ще кацне пробата на Земята?

Очаква се пробата да се върне на Земята в неделя в 14:55 GMT.

Капсулата, съдържаща пробата, ще се спусне с парашут до тестовия и тренировъчен полигон на Юта в западната пустиня на Юта, където учените ще чакат да я извадят.

Опасни ли са пробите от астероиди?

Пробата няма да съдържа замърсители като вируси или бактерии, според Харолд Конъли, който е базиран в университета Роуън и е учен по пробите на мисията OSIRIS-REx и съ-изследовател.

Той направи сравнение с материал, взет от лунни проби от Аполо 11, което предизвика подобни опасения по това време. След използване на животни за тестване на този материал, той беше обявен за безопасен.

Не бяха открити микробни образувания и НАСА реши, че е достатъчно безопасно да спре по-нататъшните тестове върху животни или да постави под карантина астронавти и лабораторни техници, работещи с лунни проби след мисията на Аполо 14 през 1971 г.

Какво знаем за Бену?

Bennu, по-рано наричан 1999 RQ36, беше открит през 1999 г. и класифициран като „близък до Земята обект“, тъй като преминава сравнително близо до нашата планета на всеки шест години. Това е малък астероид с дълбочина малко по-малко от 500 метра и е на повече от 4,5 милиарда години.

С течение на времето астероидът се приближи до Земята, като я приближава на всеки шест години. Учените изчисляват, че един от тези близки подходи има малък шанс да повлияе на Земята на 24 септември 2182 г.

Защо OSIRIS-REx беше изпратен на Bennu?

Мисията стартира, за да могат учените да се научат как да прогнозират по-добре дългосрочните рискове от близки до Земята астероиди като Бену, които удрят нашата планета.

Учените също така смятат, че в рамките на 10 милиона години от формирането на слънчевата система днешният химичен и минерален състав на Бену вече е бил формиран.

Телескопите са показали, че астероидът съдържа богат на въглерод органичен материал, който може да е изиграл роля в доставянето на животообразуващи съединения на Земята. Част от мисията на OSIRIS-REx беше да научи повече за тези съединения.

Учените също така се надяват да установят дали има някакви признаци на вода върху астероида и да проучат дали водородът и кислородът могат да бъдат извлечени от водата на астероидите за зареждане на ракети в космоса.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg