Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да

...
Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да
Коментари Харесай

Енергийният регулатор определя цената на природния газ със задна дата

Очаква се Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да дефинира през днешния ден със задна дата цената на природния газ за април. Според плановете синьото гориво би трябвало да нарастне с към 16%.

Постановяването на цената се забави, тъй като малко преди парламентарните избори енергийното министерство стартира инспекция на " Булгаргаз " за метода, по който са пресметнали поисканото от компанията покачване на цените. След като инспекцията на енергийното министерство не откри нарушавания, с близо 20-дневно забавяне " Булгаргаз " внесе обновеното си ценово предложение в Комисията за енергийно и водно контролиране.

Днес на закрито съвещание регулаторът ще дефинира точната цена, която ще влезе със задна дата и ще важи за целия месец април. Очаква се постановената цена да бъде с към двайсетина стотинки по-ниска от поисканата от газовата ни компания. Причината е, че още при започване на годината " Булгаргаз " е подала към регулатора данните за надвзетия си доход, с чийто размер комисията е решила в този момент да понижи цената на синьото гориво за април. Нещо, против което от компанията не възразяват. Така най-вероятно един мегаватчас ще коства 33 лв. и 19 стотинки.

Тези равнища остават под стойностите на европейските тържища, където цените към този момент доближават 20 евро. На нашата газова борса синьото гориво също се търгува за към 40 лв. за мегаватчас.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР