Очаква се Китай да разшири ограниченията върху японските морски дарове.

...
Очаква се Китай да разшири ограниченията върху японските морски дарове.
Коментари Харесай

Япония може да получи по-широка китайска забрана за морски дарове?

Очаква се Китай да разшири рестриктивните мерки върху японските морски блага. Това настояват трима японски държавни чиновници и народен представител от ръководещата партия, говорейки при изискване за анонимност поради чувствителността на въпроса, оповестява " Ройтерс ".

Причината за това е проекта на Япония за, който се очаква да стартира през идващите седмици и да отнеме до 40 години. Плана се сблъска с съпротива вкъщи и в чужбина макар японските уверения, че водата би била безвредна след пречистване.

Двама от чиновниците споделиха още, че възбрана може да е цялостна. Според тях, Китай желае да санкционират Япония стопански за това деяние.  " За Китай вносът на японски морски артикули съставлява дребен дял от техния пазар... само че за Япония това е огромен пазар ", разясняват още те.

Министерството на външните работи на Япония отхвърли да разяснява опцията за повече забрани, само че сподели, че Япония е поискала научни полемики с Китай по отношение на освобождението и ще продължи да го прави.
 Гроси твърди риболовци за изхвърлянето на радиоактивна водата от Фукушима
Гроси твърди риболовци за изхвърлянето на радиоактивна водата от Фукушима

Упокоява локални и риболовци, че радиоактивната вода е безвредна

Външното министерство на Китай съобщи в четвъртък, че Япония не се е съветвала изцяло с интернационалната общественост по отношение на проекта и Китай ще обърне огромно внимание на развиването и ще оцени всички вероятни резултати, с цел да отбрани потребителите.

Китай не е оповестил какви дейности ще предприеме, в случай че стартира радиоактивната вода от Фукушима бъде изпусната в океана, само че предизвести Япония, че би трябвало да " понесе всички последици " от своето деяние.

Китай е най-големият покупател на японския експорт на морски блага, макар че е измежду няколко страни, които лимитират вноса от някои японски райони заради нуклеарната повреда.

Страната съставлява 22,5% от японския експорт на морски блага на стойност 604 милиона $, следван от Хонг Конг с 19,5% и Съединени американски щати с 13,9%. Освен това купува повече от половината от целия експорт на японски миди.
 Китай и Южна Корея недоволстват от Япония за изхвърлянето на водата от Фукушима в морето
Китай и Южна Корея недоволстват от Япония за изхвърлянето на водата от Фукушима в морето

Според Китай решението на Япония е " извънредно безконтролно "

Припомняме, че Китай към този момент е забранил вноса на морски блага от 10 от 47-те японски префектури, в това число Фукушима и столицата Токио, както и целия импорт на храни и фуражи от девет от тях. Вносът на морски блага от други префектури е позволен, само че би трябвало да бъде тестван за радиоактивност.

Във вторник Хонконг съобщи, че когато Япония стартира стартирането, тя " неотложно ще предприеме контролни ограничения, в това число налагане на надзор върху вноса на водни артикули от високорискови префектури ".

Южна Корея, също даде обещание да ускори наблюдението, с цел да се опита да разсее опасенията, само че не заплаши да разшири възбраните си за японски артикули.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР