Очаква се кабинетът да гласува Бюджет 2023, който трябва да

...
Очаква се кабинетът да гласува Бюджет 2023, който трябва да
Коментари Харесай

Кабинетът гласува Бюджет 2023

Очаква се кабинетът да гласоподава Бюджет 2023, който би трябвало да влезе в действие от 1 август. В него е заложен недостиг от три % на начислена основа, както се пресмята план-сметката по критериите на Брюксел. Това е основно за присъединението на страната ни към еврозоната.

В момента бюджетирането се прави в изискванията на продължен закон.
Какво планува новия бюджет?
Минималната работна заплата се резервира, а парите за втората година майчинство се усилват на 780 лв.. От 1 юли пенсиите са с 12% нагоре. Залага се увеличение на заплатите на учители и лекари, само че съществено недоволсвто се задава в системата на Министерство на вътрешните работи, където към този момент започнаха предупредителни митинги. Служителите желаят 10% нарастване на заплатите.

И още – отпада понижената ставка на Данък добавена стойност за газ и парно, което значи по-високи сметки с към 10 на 100. Ако бюджетът бъде утвърден в Министерския съвет, е допустимо още в четвъртък да влезе в Народното събрание.
Какво още ще прегледа Министерски съвет?
Проект на решение за приемане на Списък на новаторските учебни заведения в България за образователната 2023/2024 г.  ще разиска още Министерският съвет.

Кабинетът се чака да утвърди финансиране на политиката за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения по Закона за държавния бюджет от 2022 година.

Премиерът и министрите ще обсъдят и гаранционно съглашение сред Европейската капиталова банка (ЕИБ) и България по отношение на контракт за финансиране сред Европейска инвестиционна банка и „ Българската банка за развиване “ ЕАД на заем, провиснал на Българската банка за развиване за дребните и междинните предприятия.

Източник: БТА/БНР

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР