Очаква се инфлацията в еврозоната да достигне нов рекорд от

...
Очаква се инфлацията в еврозоната да достигне нов рекорд от
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната достига 10.7% през октомври

Очаква се инфлацията в еврозоната да доближи нов връх от 10.7% през октомври.
Ако прогнозите бъдат доказани по-късно през ноември от Евростат, това ще бъде първо отчитане на показателя на потребителските цени, което минава прага от 10 на 100.

Увеличението се дължи на скока на цените на силата, които са били с близо 42 на 100 по-високи спрямо октомври 2021 година А цените на храните, алкохола и тютюна са се повишили с 13.1 на 100 на годишна база.

През септември инфлацията в общия валутен съюз беше 9.9%.

Балтийските страни са най-засегнати, като годишната инфлация е над границата от 20%. Естония е отличник с 22.4 на 100.Във Франция прогнозируемият показател е 7.1% на годишна база. Италия, чийто годишен % се чака да бъде 12.8 на 100, записва най-високия скок на месечна база – 4%.На този декор Европейската централна банка, чиято съществена задача е да поддържа инфлацията в еврозоната покрай 2-та %, приключи дългогодишната политика на негативни лихви през лятото в опит да ограничи стремителното нарастване на цените.

 
Смятам, че в настоящето положение на неустановеност, когато вероятността от криза се обрисува доста ясно на хоризонта, всеки би трябвало да прави своята работа. Нашата работа е ценовата непоклатимост. Това е нашият главен мандат и ние сме ангажирани твърдо с него.
Кристин Лагард, президент на ЕЦБ

Централните банки употребяват лихвените проценти, с цел да създадат парите повече или по-малко скъпи, с цел да подтикват или лимитират разноските, защото те директно въздействат върху лихвите, които комерсиалните банки оферират на семействата и бизнеса.

Очакванията са ЕЦБ да предприеме нови нараствания на главните лихви, защото дълготрайните прогнози за инфлацията остават прекомерно високи – надалеч от задачата 2%.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР