Очаква се Индия да намали вносните мита за златото, за

...
Очаква се Индия да намали вносните мита за златото, за
Коментари Харесай

Индия ще намали митата за внос на злато в опит да противодейства на контрабандистите

Очаква се Индия да понижи вносните мита за златото, с цел да подкопае активността на контрабандистите, които оферират доста по-ниски цени предвид на взрива на противозаконния импорт след пандемията, съкращавайки по този начин пазарния дял на банки и преработватели. Това обявиха пред Ройтерс високопоставени лица от държавното управление и промишления бранш. 

Намаляването на вносните мита от втория максимален консуматор на злато в света може да усили продажбите на дребно, понижавайки цената на златото преди пиковия интервал на търсене и да поддържа международните цени. 

Това може също по този начин да съживи активността на локалните преработватели на злато, чийто бизнес се утежни през последните два месеца, защото те не са в положение да се конкурират със " сивия пазар ".

" Правителството е наясно с проблемите, основани от по-високите мита и те скоро ще бъдат уредени ", сподели почитан представител на държавното управление, поискал анонимност, в отговор на въпрос за опцията за намаление на вносното мито. 

Участниците на сивия пазар, които внасят контрабандно злато от чужбина и го продават против пари в брой, с цел да избегнат мита, бяха облагодетелствани през юли, когато държавното управление увеличи главното вносно мито върху златото до 12,5 на 100 по отношение на 7,5 на 100, с цел да понижи комерсиалния недостиг и да поддържа рупията.

Ефективното мито сега е 18,45 на 100, което включва вносно мито 12,5 на 100, такса от 2,5 на 100 за развиването на селскостопанската инфраструктура и спомагателни такси. 

Друго високопоставено лице съобщи, че държавното управление има намерение да понижи ефикасната рента до под 12 на 100.

Финансовото министерство отхвърли да разяснява, а комерсиалното ведомство не отговори на молбата за коментар. 

Високопоставено лице от комерсиалното министерство сподели, че ведомството поддържа намаляването на вносното мито върху златото и е поискало от финансовото министерство да предприеме тази стъпка. 

Юлското нарастване на митото бе положително пристигнало за контрабандистите, чиято активност през 2020 и 2021 година бе подкопана в огромна степен от рестриктивните мерки за пътешестване, наложени поради КОВИД-19. 

Операторите на сивия пазар в този момент оферират над 40 $ за унция по-ниски цени от формалните цени на вътрешния пазар, каквито банки и преработватели не могат да предложат, съобщи Джеймс Джоус, ръководещ шеф на преработващата компания Си Джи Ар Металойс (CGR Metalloys).

Индийските цени на златото скочиха до рекордните 56 850 рупии за 10 грама предходната седмица, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР