Очаква се гръцкото правителство да пренебрегне вота на недоверие и

...
Очаква се гръцкото правителство да пренебрегне вота на недоверие и
Коментари Харесай

Вот на недоверие и протести в Гърция ден преди историческия договор

Очаква се гръцкото държавно управление да пренебрегне вота на съмнение и митингите през днешния ден (16 юни), до момента в който се приготвя да подпише договорката за преустановяване на 27-годишния спор за името на Македония. Гласуването ще се състои единствено ден преди външните министри на Гърция и Македония да се срещнат на границата, с цел да проведат значимата гала, написа AFP, представена от БГНЕС.
„ Договорът ще реши дългогодишния проблем за името на Бившата Югославска Република Македония и това е победа за Гърция”, съобщи министър-председателят на страната Алексис Ципрас. „ Доказахме, че там, където има воля даже един проблем, траял десетилетия, може да бъде решен по един уравновесен начин”, споделя още Ципрас.
Този контракт вероятно ще даде на северната съседка на Гърция името Република Северна Македония и това ще разреши на страната да бъде призната в Организация на обединените нации, Европейски Съюз и НАТО. Атина дълго време отхвърляше всички оферти, включващи Македония, защото Гърция има северна провинция със същото име, която е била съществена част от империята на Александър Македонски и е нещо, с което гърците се гордеят.
Но по-рано тази седмица Зоран Заев, министър-председателят на Македония, и Алексис Ципрас подписаха договорка и прекратиха този спор. Висши публични лица се чака да участват на утрешната гала на Преспанското езеро.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР