Очаква се гласуването на кабинета да е на 11 августБСП

...
Очаква се гласуването на кабинета да е на 11 августБСП
Коментари Харесай

Годяват се Трифонов с Нинова, гласят сватба

Очаква се гласуването на кабинета да е на 11 август
Българска социалистическа партия е подготвена да се откаже от личните си цели в името на Има Такъв Народ

Хората на Нинова плашат с нови избори

Mъчително съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия свика председателката Корнелия Нинова. Единствена точка в дневния ред бе взимане на решение за годежа сред столетницата и “Има подобен народ”. След диалозите с хората на Станислав Трифонов в Народното събрание се оказа, че социалистическата партия е най-готова за брака с Има Такъв Народ. Очаква се държавното управление да бъде гласувано в сряда.

В началото на днешния трагичен пленум членовете на Националния съвет получили принтирана декларацията на “Има подобен народ” от Народното събрание, с изброените цели.

Антон Кутев реагирал остро и попитал за какво Нинова се пробва да им пробутва целите на партията на Трифонов, измежду които няма основни за Българска социалистическа партия тематики като АЕЦ “Белене”, предпазените лечебни заведения и обществени задължения, поети в предизборната акция. Той настоял Нинова да каже дали се разисква съдружното съглашение с Има Такъв Народ.

Представителят на федерация “Висше образование” Юлиян Генов попитал по какъв начин Българска социалистическа партия се приготвя да поддържа държавно управление на Има Такъв Народ, откакто целите на партията на Трифонов плануват понижаване броя на вузовете.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев упорствал да не се застава зад заявления на Има Такъв Народ, а да се работи за подписването на ясно съглашение с партията на Трифонов.

“В предлаганото от Има Такъв Народ държавно управление няма нито един експерт, в която и да сфера, няма нито един специалист, в него няма нито един управленец. Това е доказателство, че преди повече от 130 години Иречек е бил прав, че в България всеки е подготвен за министър, без да има концепция какво и по какъв начин се прави”, декларирал Румен Овчаров.

Членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия, призовали при положение, че се стигне до обща поддръжка, да се даде небосвод за държавно управление на Има Такъв Народ - за 6 месеца или до 1 година, а по-късно да се направи проверка на постигнатото и да се вземе ново решение от столетницата.

Донка Михайлова предизвестила, че има сериозен риск Българска социалистическа партия да попадне в нова тройна коалиция дружно с Демократична България и ИБГНИ.

Хората на Нинова обаче дали сериозен отпор на настроените скептично партийци. “Или се разбираме, или отиваме на избори”, декларирал депутатът Иван Иванов. Кристиян Вигенин бил безапелационен, че “в интерес на хората и на страната е да има правителство”.

Той признал, че кабинетът не е напълно неоспорим и дотук Има Такъв Народ са позволили редица неточности. Подчертал, че една от тях е нежеланието за сключване на съглашения. Той обяснил, че Българска социалистическа партия никога не трябва да остава сама в поддръжката и по тази причина настоял авансово да схванат дали групите на Мая Манолова и Христо Иванов ще дадат рамо на кабинета. Прогнозирал и, че рискът да се стигне до връчване на трети мандат не е за подценяване и предложил в този случай естественото решение било Българска социалистическа партия да предложи на членовете на служебния кабинет да станат членове на постоянно държавно управление.

Няма да има съглашения с партиите
Има Такъв Народ търсят поддръжка против цели
Партията на Станислав Трифонов разгласи, че чака поддръжка против контрактувани при консултациите цели. Шефът на ПГ на “Има подобен народ” Тошко Йорданов беше безапелационен, че няма да се подписват съглашения с нито една групировка.

От парламентарната естрада Филип Станев, заместител ръководител на ПГ на Има Такъв Народ, изчете декларация с 6 предпочитани области за партията му.

1. Правосъдие - унищожаване на профилираните прокуратура и съдилища, преустановяване пълномощията на основния прокурор, промяна в прокуратурата.

2. Икономика - данъчни тласъци за дребни и междинни предприятия, унищожаване на бариерите за правене на бизнес и реализиране на взаимна цифрова среда, създаване на стопанска система на данните и отворените финанси, основаване на районни стопански зони, потребление на зелени технологии за кръгова стопанска система, блян за понижаване на бюджетния недостиг, въвеждане на програмно бюджетиране, изсветляване активността на ББР.

3. Здравеопазване - промяна на модела на опазване на здравето, нови закони за здравното обезпечаване и за лечебните заведения, смяна в разпоредбите за работата на НЗОК, основаване на ефикасна Спешна помощ, незабавни ограничения за превъзмогване на четвърта коронавирус вълна

4. Социална политика - преизчисляване на пенсиите, обществена поддръжка към възрастните жители, фамилиите и родителите с трето дете.

5. Образование - опазване и доразвиване на експертния капацитет на институциите, основаване на стипендии за студентите от малцинствата и други.

6. Земеделие - реформиране на поземлените връзки, основаване на условия за фамилно земеделие, преструктуриране на държавните горски предприятия, стимулиране биоразнообразието.

Искат гаранции
Мая Манолова и Христо Иванов още умуват
До идната сряда имало време



Мая Манолова и Христо Иванов още умуват дали да дадат поддръжка за проектокабинета на “Има подобен народ”. “До сряда има доста време, ще решим”, увериха от двете обединения.

Ръководствата на двете парламентарните групи се срещнаха по време на днешното съвещание на Народно събрание, а след диалога никой не пожела да разяснява. Иванов и Манолова споделиха, че обсъждали обстановката, която била “много сложна”. Според съпартийци на двамата към 90% била опцията да не поддържат кабинета, препоръчан от Има Такъв Народ, само че можело да има и смяна, в случай че хората на Трифонов скланят на съглашения.

Христо Иванов уточни, че с хората на Мая Манолова са разискали декларацията с цели на Има Такъв Народ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР