Очаква се ГЕРБ да имат 6 евродепутати, БСП -5, ДПС-3,

...
Очаква се ГЕРБ да имат 6 евродепутати, БСП -5, ДПС-3,
Коментари Харесай

150 000 гласа и си в Брюксел със €150 000 годишна заплата

Очаква се ГЕРБ да имат 6 евродепутати, Българска социалистическа партия -5, ДПС-3, ОП-2


Около 150 000 гласа ще обезпечат на партиите присъединяване в разпределянето на евромандатите, предвижда пред „ Труд ” специалистът по избори проф. Михаил Константинов. Според него този път интензивността ще е по-висока от тази през 2014 година, когато гласоподаваха 2,3 млн. българи. Годишната заплата на евродепутат е към 150 000 евро. Проф. Михаил Константинов изясни, че съгласно него в идващия европарламент ГЕРБ още веднъж ще имат шестима представители, Българска социалистическа партия – петима, Движение за права и свободи – трима, патриотите – двама и градската десница – един. В момента в Брюксел ГЕРБ имат шестима депутати, Българска социалистическа партия – четирима, Движение за права и свободи – четирима, обединението ББЦ-ВМРО-ЗНС-Гергьовден – двама, а разпадналият се Реформаторски блок – един.

Интригите към водачите на листите започнаха още през есента. Най-публични станаха разногласията и подмолните номера в левицата и при патриотите. В Българска социалистическа партия шумът е към това, дали ръководителят на ПЕС и някогашен водач на социалистическата партия, Сергей Станишев още веднъж ще бъде отпред на алената листа. Разминаванията сред Станишев и настоящия ръководител Корнелия Нинова са една от най-коментираните тематики в партията. Преди Нова година се пусна слух, че в критериите за присъединяване в листите за европарламент Нинова ще включи и отношение към Истанбулската спогодба, която бе мотив за разнобоя й със Станишев. Шефът на ПЕС настояваше Българска социалистическа партия да поддържа конвенцията, а Нинова и управлението на левицата останаха твърдо срещу. Според леви стратези надали председателката на социалистическата партия щяла да стигне до това, да в профил Станишев от водаческото място в листата. Ако това се случело, гласовете в Българска социалистическа партия щели да се разцепят и това щяло да се отрази пагубно на резултата. На съвещанието на аления конгрес на 26 януари се чака да станат ясни критериите за присъединяване в листите за европарламент. Социалисти разясниха пред „ Труд ”, че на никой от сегашните червени депутати в Брюксел не му се потегля оттова. Деница Златева и Кристиян Вигенин също гледали към Брюксел. Очаквало се през март в Националния съвет да постъпят най-малко 50 имена на номинирани за листите. По правилник в Българска социалистическа партия точно пленумът дефинира лидера и реди листата, съгласно получените гласове.

При Обединените патриоти също има драма с лидера на листата. От Вътрешна македонска революционна организация са безапелационни, че Ангел Джамбазки би трябвало да остане на челно място. Джамбазки влезе в челната десетка на най-продуктивните евродепутати, а социолозите му отреждат една от челните позиции по известност. Хората на Валери Симеонов от НФСБ към този момент не са декларирали никакви искания по тематиката листи за Екологичен потенциал. Патриоти настояват, че Волен Сидеров имал предпочитание да оглави евролистата. Самият Сидеров отхвърли. Все още обаче няма изясненост дали Обединени патриоти ще се явят на вота през май в същия формат, или „ Атака ” ще потърси нов съдружник.


Решение


ГЕРБ привиква предизборна среща на 20 януари

 Лиляна Павлова в петък ще се завърне в Народно събрание, само че тя е посочена и като един от вероятните водачи на листата на ГЕРБ за евроизборите. Лиляна Павлова в петък ще се завърне в Народно събрание, само че тя е посочена и като един от вероятните водачи на листата на ГЕРБ за евроизборите.
На 20-ти януари ГЕРБ привиква Национална предизборна среща в София. На форума ще бъдат показани всички мероприятия и организационни действия, които би трябвало да извършат общинските, регионалните и националният предизборни щабове на ГЕРБ.

Очаква се към началото на април да станат ясни имената на главните играчи в листата. Очакванията в партията на Бойко Борисов са двама от сегашните евродепутати да се разделят с Брюксел – това са Владимир Уручев и Асим Адемов. Все още няма изясненост кой ще е лидер на листата. През 2014 година Томислав Дончев бе отпред. Вече са завъртя името на Лиляна Павлова, която при всички социологически проучвания бе от министрите с най-голям рейтинг. Сегашният еврокомисар Мария Габриел също била вероятен вид за челното място.

Ковачев и Курумбашев с най-големи придобивки


Ковачев е икономисал 1 220 415 лв.

 Андрей Ковачев към този момент има два мандата като евродепутат. Андрей Ковачев към този момент има два мандата като евродепутат.
Андрей Ковачев от ГЕРБ и Петър Курумбашев от Българска социалистическа партия са евродепутатите с най-големи придобивки, стана ясно от оповестените през предходната година заявления на пратениците ни в Брюксел. Ковачев е икономисал общо 1 220 415 лева, а Курумбашев си е купил 82 кв м апартамент в Брюксел.

Андрей Новаков от ГЕРБ е икономисал 464 950 лева, Владимир Уручев – 245 017 лева, а Ева Майдел държи на влог 277 239 лева от заплата. Емил Радев има в банка 606 947 лева спестени от евродепутатското му заплащане.

Георги Пирински е оповестил общо 429 539 лева от спестявания и заплати. Момчил Неков има 383 579 лева

Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация има 410 483 лева в разнообразни сметки. Еврокомисарят ни Мария Габриел е заявила спестявания от над 325 000 евро.

Заплатите стартират от €8020


По 306 евро командировъчни дневно

Основната месечна заплата на всеки евродепутат е 8020,53 евро. Допълнителното заплащане за наличие е 306 евро дневно, което за към 15 работни дни, значи по още 4590 евро на месец. Това прави общо 12 610,53 евро заплата на месец или към 105 евро на час.

Всеки евродепутат получава настрана и по 21 379 евро месечно. За разноски за личен състав. С 25% от тези пари могат да се разплащат разнообразни услуги, употребявани от евродепутата. Признати офис разноски за година са 4230 евро.

Статистиката сочи, че пътните разноски за всички събития като пленарни сесии, срещи на комисии, срещи на политически групи: самолетни билети, билети за трен, разноски за пътешестване с автомобил до 1000 км на събития, са към 4000 евро на месец.

А разноски за пътешестване отвън Европейски Съюз – 4264 евро на година или 355,33 евро на месец.

Професор Михаил Константинов пред „ Труд ”:  Вотът през май ще се реши от твърдите електорати


 02_03 – Проф. Константинов, за какво всички анализатори обвързват резултатите от идните евроизбори с възможен предварителен избор за Народно заседание?
– Причината е, че в случай че на тези евроизбори ГЕРБ плюс възможните им съдружници се показват неубедително, това значи, че имат проблем с настройките на гласоподавателите и това е съображение за предварителни избори. Ако обаче ГЕРБ и евентуалните им съдружници завоюват тези избори, това значи, че няма никакъв смисъл да се вършат предварителни избори за Народно събрание, тъй като ще се повтори сегашната настройка. Ще напомня, че до момента сме правили три пъти евроизбори – 2007, 2009 и 2014 година През 2014 година, откакто Българска социалистическа партия се показаха едва, единствено с четирима евродепутати, Движение за права и свободи напусна обединението и се стигна до предварителни избори.

– Ако Сергей Станишев не е лидер на листата на Българска социалистическа партия, в партията считат, че това ще докара до разединение на алените гласове и до по невисок резултат за левицата. Основателни ли са сходни опасения?
– Позицията на господин Станишев в тази обстановка е много комична, тъй като се пробват да го накарат да се състезава с някогашната си другарка. Безспорно е, че ще бъде много смешно, в случай че Българска социалистическа партия не сложи отпред на листата си своя най-виден представител в европейското социалистическо придвижване. Станишев е ръководител на ПЕС, а Българска социалистическа партия доколкото разбирам прави всичко допустимо да не го постави отпред на листата си. Това може да повлияе на резултата на Българска социалистическа партия. Европейските избори се вземат решение от твърдите електорати при тях изборната интензивност е много по-ниска. И в случай че стимулираните гласоподаватели не излязат да гласоподават, може да има изненади.

– В този смисъл значимо ли е кои ще са водачите на листите?
– За по-малките партии, има значение. За огромните партии гласоподавателите гласоподават по принцип. ГЕРБ е систематична партия, Българска социалистическа партия също има искания да е систематична партия, Движение за права и свободи си има корав електорат, който гласоподава за придвижването. За останалите партии е значимо кой ще е отпред на листата. Знаете, че гласоподавателите употребяват и преференциите, т.е. залагат и на персонални желания. Именно изборите през 2014 година родиха феномена 15/15.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР