Очаква се еврозоната да отбележи почти нулев ръст през второто

...
Очаква се еврозоната да отбележи почти нулев ръст през второто
Коментари Харесай

Газовата криза повишава вероятността за рецесия в еврозоната

Очаква се еврозоната да означи съвсем нулев растеж през второто тримесечие на годината, а икономистите предвиждат стабилно утежняване на стопанската система на валутния съюз през идната година на фона на риск от криза. Първата оценка на Eurostat за Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие, която ще бъде оповестена в петък, се чака да покаже стопански напредък от едвам 0.1% по отношение на предходното тримесечие. Това е внезапен спад по отношение на растежа от 0.6% през предходните три месеца, написа Financial Times.

Войната на Русия в Украйна докара до скок в цените на силата и храните, подкопа покупателната дарба на потребителите и заплашва с разразяването на още по-тежка газова рецесия преди идващата зима. Прогнозата на Катарина Утермьол, старши икономист в Allianz, е песимистична: " За разлика от случая с пандемията от ковид в този момент е малко евентуално да има отчетливо възобновяване през 2023 година "
Рекордна инфлация
Известен оптимизъм носи туристическият бранш, като стопанската система в еврозоната евентуално ще получи тласък от обстоятелството, че повече хора това лято се възползват от разхлабените карантинни ограничения и подхващат пътувания или се хранят по-често в заведения за хранене. Това обаче ще бъде обезщетено от възходящите опасения на семействата поради покачилите се ежедневни разноски. Голяма част от потребителите в еврозоната усещат отрицателния резултат, защото заплатите не се подвигат с темпото на инфлацията, която сега е рекордните 8.6%.
Реклама
Тази седмица съветският държавен колос " Газпром " разгласи, че " Северен поток " ще работи единствено с 20% от потенциала си, вследствие на което цената на природния газ в Европа продължи да се подвига и мина границата от 220 евро за мегаватчас. През последната година тя се е повишила деветократно.

Международният валутен фонд (МВФ) предизвести, че дълготрайно понижаване на съветското газоподаване за Европа може да попречи на страните в района да запълнят хранилищата си до задачите от 80 - 90% преди идния отоплителен сезон. И добавя, че цялостно прекъсване на доставките " може да докара до режим на силата, който ще засегне индустриалния бранш и внезапно ще свие растежа в еврозоната през 2022 година и 2023 година ". Фондът понижи прогнозата си за растежа на немския Брутният вътрешен продукт за идната година с 1.9 процентни пункта до 0.8%. Без преустановяване на газоподаването МВФ чака стопанската система на еврозоната да нарасне с 2.6% през тази година и с 1.2% през 2022 година
Германският стопански министър Роберт Хабек съобщи, че е време всички да схванат, че обстановката с газа е сериозна Източник: Reuters Надолу, надолу
Европейски Съюз сложи цели за множеството страни членки да понижат потреблението на газ с 15%, а немското държавно управление прикани семействата и фирмите да пестят даже повече. Германският стопански министър Роберт Хабек съобщи: " Намираме се в сериозна обстановка. Време е всички да схванат това. "

Мерките на европейските държавни управления, в това число намаляването на цените на горивото, електричеството и публичния превоз, евентуално ще смекчат най-тежките проявления на инфлацията. Но в същото време се чака потребителските цени да са се вдигнали до нов връх за еврозоната от 8.7% през юли.
Реклама
През седмицата Goldman Sachs намали прогнозата си за района, акцентирайки, че техническа криза от две поредни тримесечия на отрицателен растеж през тази година в този момент е по-вероятно да се случи, в сравнение с да не се случи, даже в случай че Русия не спре изцяло енергийните доставки. Според американската капиталова банка " при едно още по-категорично стягане на газовите потоци или криза в Съединени американски щати " е допустимо даже по-голямо икономическо намаляване.
Свързани публикации ЕЦБ увеличи лихвата за пръв път от десетилетие, с цел да потисне инфлацията 21 юли 2022, 16:26 Европейската стопанска система се бори с изострен енергиен потрес 21 юни 2022, 09:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР