Очаква се Европейската централна банка да пусне прототип на цифрова

...
Очаква се Европейската централна банка да пусне прототип на цифрова
Коментари Харесай

ЕЦБ ще пусне прототип на цифровата си валута до края на 2023 г.

Очаква се Европейската централна банка да пусне " първообраз " на цифрова валута на централната банка (CBDC) през идната година, сподели шефът на френската централна банка Франсоа Франсоа Вилроа дьо Гало по време на Световния стопански конгрес в Давос. " Ще имаме първообраз в ЕЦБ до края на 2023 година ", даде обещание той, представен от БНР.

Въпреки това Франсова дьо Гало акцентира, че съществува огромна нерешителност по отношение на концепцията за стартиране на CBDC - цифрови валути на централните банки. Коментарите отразяват заключението на срещата на високо равнище на шефовете на централни банки в Цюрих през предходната седмица и идват, защото 90% от централните банки по света споделят, че или създават, или учат концепцията за CBDC (central bank digital currency).

Криптовалутите и блокчейн технологията са централна тематика на спор в Давос тази седмица. Въпреки това, измежду присъстващите има забележителен песимизъм по отношение на доста аспекти на цифровите активи, изключително откакто през последните седмици имаше внезапен спад в цената на цифровите активи като биткойн, до момента в който така наречен " постоянните монети " (stablecoins) като Luna и Terra се сринаха.

" Някои stablecoins заслужават името си, само че но има други, които не го вършат ", уточни от своя страна и шефът на МВФ Кристалина Георгиева, която все пак призна, че " концепцията за цифрови валути на централните банки се движи толкоз бързо, че МВФ би трябвало да я прегърне ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР