Очаква се Европейската централна банка да повиши лихвените проценти в

...
Очаква се Европейската централна банка да повиши лихвените проценти в
Коментари Харесай

Анализатори: ЕЦБ отново ще повиши лихвите

Очаква се Европейската централна банка да увеличи лихвените проценти в четвъртък, само че анализаторите са разграничени по въпроса какъв брой огромно ще бъде нарастването на фона на упоритата инфлация и пазарните разтърсвания, съобщи Агенция Франс Прес.

 Централата на ЕЦБ във Франкфурт

Няма подозрение, че централната банка ще увеличи разноските по заемите за седми следващ път, защото нарастването на потребителските цени към момента е надалеч над целевото ниво от 2%.

Базираната във Франкфурт институция към този момент подвигна лихвите с 3,5 процентни пункта от юли предходната година, с цел да укроти разноските за сила и храна, които скочиха след нахлуването на Русия в Украйна.

Но се водят диспути дали ЕЦБ ще избере покачване с 50 базисни пункта - както направи на предходните си три срещи - или ще понижи до 25 базисни пункта.

Понастоящем доста анализатори залагат на покачване с четвърт базисен пункт заради забавянето на инфлацията, както и заради постоянните вероятности във валутния клуб на 20-те страни.

Данните от предходната седмица демонстрираха, че стопанската система на еврозоната се е разширила с 0,1% през първото тримесечие.

Макар и скромна, формалните представители на Европейски Съюз обявиха, че цифрата демонстрира " резистентност " на фона на провокациите, свързани с енергийната рецесия.

 Кристин Лагард, изпълнителен шеф на ЕЦБ

Няколко данни, които би трябвало да бъдат оповестени във вторник - в това число първата оценка на инфлацията в еврозоната за април - обаче могат да трансформират изчисленията.

" Изглежда, че се разисква нарастване на лихвения % както с 25, по този начин и с 50 базисни пункта ", сподели икономистът от ING Карстен Бржески, като добави, че се ускорява дебатът сред " ястребите " и " гълъбите " по отношение на въздействието на стягането.

Но той добави, че поради разделянето в ЕЦБ нарастване с четвърт пункт би било " характерен европейски компромис ".

И въпреки всичко, в случай че инфлацията в еврозоната се окаже по-висока от предстоящото, " ястребите " може въпреки всичко да завоюват причините за по-голямо покачване.

Но намаляването на инфлацията в Германия за април може да е предвестител за по-ниски потребителски цени и в други елементи на еврозоната. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР