Очаква се Европейската комисия да предложи пакет от 4 основни

...
Очаква се Европейската комисия да предложи пакет от 4 основни
Коментари Харесай

Министър Гечев: Аз ще съм първият, който ще поиска връщането на старите режими от Украйна, ако се повишат цените

Очаква се Европейската комисия да предложи пакет от 4 съществени култури - царевица, пшеница, слънчоглед и соя, които да бъдат неразрешени за импорт до 5 юни в най-засегнатите страни от вноса от Украйна. Това съобщи по Българска национална телевизия земеделският министър Явор Гечев.

България ще упорства да бъдат включени и други артикули от Украйна, които се внасят прекалено у нас - изсъхнало мляко, слънчогледово олио и мед, уточни още той.

Условието на Европейска комисия е при приемане на този пакет ограничения, засегнатите страни - България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария, да смъкват своите едностранни забрани. Ако Европейска комисия одобри ограниченията във вторник, още в сряда Министерският съвет ще стартира да ги ползва, увери Гечев.

Докато ограниченията са в действие, петте страни ще имат право сами да вдигнат възбраните, в случай че има отпушване на техните пазари.

Няма условия за повишаване на хляба, нито на маслодайния слънчоглед и пшеницата след възбраната за импорт на първични материали от Украйна, безапелационен е земеделският министър.

" Има задоволително количества в България, такива, че мъчно могат даже да се осъществят. Аз ще съм първият, който ще изиска назад връщане на режимите, в случай че цените стартират да нарастват всеобщо ", съобщи той.

Утре Явор Гечев ще се срещне с най-големите производители на слънчоглед у нас, като земеделското министерство е готово да посредничи и при търговията на продукцията им. Министърът съобщи, че в случай че има далавера, ще си разреши и да афишира цени и пред медиите.

Гечев сподели още, че е провел добър диалог с украинския министър на земеделието през днешния ден и акцентира, че Украйна не желае да пречи на българските производители.

" Казахме си, че наводняването на пазара в черноморския район смъква и техните, и нашите цени, вместо дружно да се опитваме да търсим други разновидности, коридори отвън Черно море и на трети страни, в това число такива, които сега са заети от съветска пшеница. Да не забравяме, че най-големият производител в действителност е Русия ".

По мотив недоволството на производителите на слънчоглед, министърът изясни, че запасите на маслобойните у нас стигат за към 40 дни и понастоящем България разполага с 1 300 000 тона маслодаен слънчоглед.

Преработвателите на слънчоглед у нас са срещу възбраната за импорт от Украйна

" Проблемът със слънчогледа е, че той не може да се съхранява доста време, защото се скапва. Ние имаме продукция за няколко милиарда продукция, която би трябвало да се осъществя преди беритба ".

На въпрос има ли пестициди в украинското зърно, Гечев отговори, че от взетите до момента проби, в някои партиди са засечени така наречен складови вредители.

" В случая става дума за ливадна пеперуда - има всеобщо намножаване в три области на България. Експертите споделят, че голямото намножаване се дължи в това число на подобен вид вредители от зърното, което влиза ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР