Очаква се Европейската агенция за убежището да заработи до края

...
Очаква се Европейската агенция за убежището да заработи до края
Коментари Харесай

Йончева: Евроагенция за убежищата ще помага на страните от първа линия

Очаква се Европейската организация за убежището да проработи до края на годината, заяви пред " Хоризонт " Елена Йончева - евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и докладчик по тематиката. Предвиденият за нея бюджет е 50 млн. евро, като евентуално ще бъде повишен 3-4 пъти.

Агенцията ще е в отбрана на страните от Европейски Съюз на първа линия, включително и България, сподели Йончева в изявление за БНР.

" С построяването на тази организация към този момент ще има съответни механизми, с които да се помогне и на България, най-много на страните, които са на първа линия, и организацията да инициира основаване на бежански лагери. Когато има някакъв спор, като в този момент в Афганистан, организацията към този момент ще има механизъм, по който да сътвори бежански лагери в Пакистан, в Иран, всички тези страни, които са буферни сред България и съответните зони, които се намират в спор ", изясни евродепутатката.

" Друго – за първи път организацията ще разполага с 500 чиновници, които ще могат да бъдат изпратени в страната, която има проблем. Те ще имат експертизата, ще има инструментите да получат информация, в случай че измежду тези бежанци вероятно има терористи ", добави докладчикът по тематиката за организацията в Европейския парламент.

Йончева разяснява и нашумелия в последните дни скандал с разкритията по " Досиетата Пандора ".

" Обезпокоително е, че съответните правоохранителни органи – и в България, и в Европейския съюз, сякаш не виждат всичко това. И в някакъв миг би трябвало екип от публицисти да се събере и да направи това изследване.

Защо би трябвало публицисти да стигат до тези разкрития, откакто те са задача – първо на правоохранителните органи. Това значи, че не можем да разчитаме на правосъдната система, както на България, по този начин и като цяло на върховенството на закона на Европейския съюз ", отсъди евродепутатката.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР