Очаква се до края на лятото цената за двата вида

...
Очаква се до края на лятото цената за двата вида
Коментари Харесай

Експерт: Течните горива – не повече от 2 лв. за литър до края на годината

Очаква се до края на лятото цената за двата типа горива (бензин и дизел) да е към 1,80 - 1,85 лева./л, а до края на годината - не повече от 2 лева./л. Тази прогноза заяви пред bTV Георги Тенев, правист на Асоциация на търговците на горива. Той уточни, че цените на горивата у нас не са паднали доста, откакто това се случи на международните пазари, тъй като имало презапасяване при по-високите цени.
Тенев напомни, че за първото полугодие на 2019 година цената е била 2,20-2,40 лева./л. Запитан какъв брой е потърпевш пазарът на горива поради пандемията от ковид, юристът изясни, че не целият пазар е бил обиден.
По негови думи дребните бензиностанции по второкласните пътища са отбелязали растеж за сметка на огромните по автомагистралите и интернационалните пътища.
Горивото е с 59 ст. по-евтино спрямо предходната година. За месец май дизелът поевтиня с 14 ст. Намалява и разликата в цените сред дребните бензиностанции и огромните вериги. За момента тя е 10-15 стотинки.
Между 40 и 50 лева по-малко са нужните разноски за гориво за отиване и връщане от София за Варна или курортите на юг от Бургас с кола, която харчи 8 литра бензин за 100 километра, пресмятат специалисти. Разходът за отиване и връщане с автомобил до морето в този момент е 134,4 лева, до момента в който през 2019 година за същия маршрут е бил 181,6 лева, или с 47 лева повече. При колите на дизел разликата е сходна - през 2019 година пътуването е коствало на водачите 186,4 лева, а в този момент разходът за гориво до морето е едвам 138,4 лева, или с 48 лева по-малко. Най-изгодно е за хората с коли на пропан-бутан, които през предишното лято са пътували по същия маршрут едвам за 79,2 лева, а в този момент отиването до морето ще им коства 61,6 лева, или със 17,60 лева по-малко.
Преди година най-масовият бензин А95 се продаваше по 2,27 лева за литър, което е с цели 67 ст. по-скъпо от цената сега (средно 1,60 лева.). За колите на дизел разликата е 66 ст., защото цената на нафтата при започване на юни предходната година е била 2,33 лева за литър, а сега към е 1,70 лева за литър.
Разликата сред цените на горивата на дребните бензиностанции и огромните вериги в страната понижава. Причината за това е, че огромните търговци реагират по-бавно както на понижението, по този начин и на повишението на цените на петрола в международен мащаб. Те работят с по-големи количества горива и при смяна на цените на петрола първо би трябвало да продадат наличните количества преди да смъкват, или надлежно да вдигнат цените. А при дребните обекти, които зареждат много по-малки количества бензин и дизел, следването на международните трендове е съвсем незабавно. Затова в този момент, когато цените на петрола на интернационалните пазари вървят леко нагоре, нарастват и горивата в дребните бензиностанции в страната. Докато при огромните вериги цените остават без смяна или даже има лек спад. 
Вижте още:
Ново поевтиняване на бензина и дизела в България
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР