Очаква се до дни Министерството на земеделието и храните да

...
Очаква се до дни Министерството на земеделието и храните да
Коментари Харесай

До 200 лв. на месец за разрешително за бране на гъби и трюфели

Очаква се до дни Министерството на земеделието и храните да издаде заповед, която да регламентира новите цени за разрешителните за рандеман на недървесни горски артикули – гъби, трюфели и други Това заяви за Радио Варна Димитър Димитров, ръководител на Националната асоциация " Български трюфел ", след среща на сектора със заместител – министъра на земеделието Мирослав Маринов.

Разрешителните ще се издават от шестте държавни горски предприятия в страната. Те ще са с годност 1 месец и това е по-добрия вид, тъй като ще се заплаща единствено за месеците, в който човек е решил да търси гъби и трюфели, изясни Димитров и добави:

" За родените до 1959 година разрешителното ще е малко над 170 лева, като в тази цена влиза позволение от Горското стопанство, различен налог и осигуровки на 4 часа. Ако решиш да си извадиш от последващо Държавно Горско дружество, там плащаш единствено позволение от Горското, останалите разноски ги нямаш – там е 36 лева

За лица родени след 1960 година разрешителното е към 195 лева, месечно, като плащаш в предходния месец за този, през който ще береш. И това е може би един от проблемите, че няма по какъв начин да знаеш на 20 март, дали през април ще има гъби, с цел да си платиш или пък в средата на април ще схванеш, че има гъби и ще искаш да излезеш в гората. Това е един от проблемите, за който би трябвало да се откри метод да се реши. "
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР