Очаква се до 2025 година интернет икономиката на Югоизточна Азия

...
Очаква се до 2025 година интернет икономиката на Югоизточна Азия
Коментари Харесай

До 2025 година дигиталната икономика на Югоизточна Азия ще удари $300 милиарда

Очаква се до 2025 година интернет стопанската система на Югоизточна Азия да доближи 300 милиарда $. Причината - милиони хора в района към този момент са част от мрежата и ускоряват онлайн търговията, без значение дали става въпрос за нормално извършване на покупки, търгуване, резервации, игри или просто поръчване на храна.

Предполага се, че през 2019 година интернет стопанската система на района ще доближи 100 милиарда $, а в случай че растежът се усилва с упования ритъм от 200%, до 2025 година оборотът ще удари 300 милиарда $. Това демонстрират данни от отраслов отчет на Гугъл, Temasek Holdings и Bain & Company, представен от Reutres.

Предишните упования за 2025 година бяха за напредък до 240 милиарда $ . Увеличаването на потребителите обаче постанова нови калкулации. Търгуват най-вече младежите, които употребяват телефоните си за всичко, което е допустимо да се свърши с устройството.

" Този ​​темп на напредък надвиши всички упования. Вече огромни маси от популацията имат достъп до мрежата, а доверието на потребителите в цифровите услуги се е подобрило доста ", написа в отчета.
 Бизнес за $240 милиарда: Интернет стопанската система на Югоизточна Азия
Бизнес за $240 милиарда: Интернет стопанската система на Югоизточна Азия

Индонезия е водачът на района

През последните четири години повече от 37 милиарда $ са вложени в онлайн компании в Югоизточна Азия, като по-голямата част от тях влизат във компании за електронна търговия. Например стилната платформа за търговия на дребно Zilingo или еднорозите в областта на споделено пътешестване като Grab и Gojek. Само услугите за споделено пътешестване възлизат на стойност 13 милиарда $, което е 4 пъти повече от 2015 година. Очаква се до 2025 година оборотът в бранша да доближи 40 милиарда.

Силният напредък извежда района надалеч над междинните международни стойности, което го прави привлекателна капиталова дестинация. За това способства и комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

Страните, попадащи в периметрите на Югоизточна Азия - Индонезия, Тайланд, Филипините, Малайзия, Сингапур, Виетнам, Мианмар, Камбоджа, Лаос, Бруней. В отчета обаче попадат единствено Индонезия, Малайзия, Виетнам, Сингапур и Филипините, където през днешния ден има 360 милиона консуматори онлайн, по отношение на 260 милиона 4 години по-рано.

Какво може да се обърка?

Наред с положителните резултати съществуват и някои основателни терзания. Бързият районен напредък е изправен най-много пред регулаторни проблеми и опасности, както и пред дефицит на работна ръка.

Антимонополният регулатор на Малайзия предложи санкция в размер на 23,5 милиона $ на Grab за нарушение на закона за защита на конкуренцията на страната. Компанията не разрешавала на водачите да предизвикват конкурентни услуги. Grab има едномесечен период за обжалване, преди да излезе окончателното решение на регулатора.

Междувременно в Сингапур тази седмица влезе в действие закон, който задължава обществените мрежи като Фейсбук и Twitter да поправят и отстраняват съдържане, което се сметне за погрешно от държавното управление. Законът разумно провокира бурни реакции измежду всички заинтригувани страни - жители, правозащитници, медийната и академичната среда и доста други, които са на мнение, че текстовете против разпространяването на подправени вести ще лимитират свободата на изложение в интернет.

Междувременно индустрията в района към момента се бори да запълни пропуските в работната мощ, като търсенето на квалифицирани механически служащи доста надвишава предлагането.

Дори Сингапур, където има строги ограничавания върху задграничната работна ръка, към този момент преследва повече задгранични фрагменти в желанието си за разгръщане на бранша.
 Търговската война стартира да оказва въздействие и на Югоизточна Азия
Търговската война стартира да оказва въздействие и на най-бързорастящия международен район

Регионът се възприемаше като победител от конфликта
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР