Очаква се днес украинският президент Володимир Зеленски да се срещне

...
Очаква се днес украинският президент Володимир Зеленски да се срещне
Коментари Харесай

Очаква се среща между Зеленски и Байдън, Великобритания обяви нов пакет с помощ за Украйна

Очаква се през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски да се срещне с водачите на НАТО в латвийската столица Вилнюс, откакто те обявиха, че бъдещето на страната му е в Алианса, само че отхвърлиха апела му за установяване на периоди за участие, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Зеленски ще се причисли към водачите на НАТО на втория ден от срещата на върха, като ще взе участие в учредителната сесия на Съвета НАТО-Украйна - орган, основан за възстановяване на връзките сред Киев и 31-членния трансатлантически боен съюз. Президентът ще се срещне и с американския си сътрудник Джо Байдън, защото желае повече оръжия и муниции от Съединени американски щати и други страни от НАТО за битка с войната, почнала с нахлуването на Русия в Украйна през февруари предходната година.

Според публични лица се чака Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия да дадат гаранции на Киев за дълготрайна поддръжка на сигурността под формата на съвременно въоръжение, образование и друга военна помощ, евентуално скоро след края на срещата на върха. След това към тази рамка ще се причислят и други страни със свои лични двустранни задължения, споделят чиновниците.

Британското държавно управление към този момент заяви, че ще даде пакет от 50 млн. паунда (64,65 млн. долара) за ремонт на оборудването и основаване на център за рехабилитация на военни в Украйна. В рамките на новия транш от помощта, който ще бъде разискван на срещата на върха на НАТО тази седмица, Лондон и други членове на Г-7 ще дават хиляди спомагателни снаряди за Чаленджър 2 и над 70 бойни и логистични транспортни средства.

Вчера във Вилнюс Зеленски изрази отчаяние, че НАТО не е предложила график за участие - вероятност, която той по-рано дефинира като " неуместна ". " НАТО ще направи Украйна по-сигурна, Украйна ще направи НАТО по-силна ", съобщи той пред многохилядно голям брой в латвийската столица, като доста от присъстващите развяваха украински флагове, до момента в който снайперисти стояха на стража по покривите.
" Нашата защита е главен приоритет и аз съм признателен на нашите сътрудници за готовността им да подхващат нови стъпки ", написа той в Туитър. " Повече оръжия за нашите воини, повече отбрана на живота за цяла Украйна! Ще доставим нови значими принадлежности за защита на Украйна ".
НАТО съобщи, че Киев не може да се причисли към редиците му, до момента в който войната с Русия продължава. Вчера водачите на Алианса потвърдиха декларацията от 2008 година, че Украйна ще се причисли към НАТО, само че също по този начин прецизираха, че това няма да стане автоматизирано след края на войната. Генералният секретар Йенс Столтенберг акцентира, че процесът на приемане на нови членове е основан на осъществяването на избрани условия и цели, отбелязва ДПА.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР