Очаква се днес френският Апелативен съд да произнесе присъдата си

...
Очаква се днес френският Апелативен съд да произнесе присъдата си
Коментари Харесай

Френският апелативен съд ще се произнесе по делото за корупция срещу Саркози

Очаква се през днешния ден френският Апелативен съд да произнесе присъдата си по едно от няколкото каузи за корупция и нелегално финансиране на предизборни акции, в които е забъркан някогашният президент Никола Саркози .

68-годишният някогашен президент на Франция (2007 - 2012 г.) е замесен в правни проблеми, откогато напусна поста.
През март 2021 година той беше наказан на три години затвор - две от тях условно и една под домакински арест с електронна гривна - за корупция и търговия с въздействие през загадка телефонна линия, открита посредством подслушване.

Съдът откри, че Саркози и някогашният му юрист Тиери Херцог са сключили " корупционен пакт " със съдията Жилбер Азибер, с цел да получават и обменят информация за правосъдно следствие .

Разследващите са подслушвали двете служебни телефонни линии на Саркози. Те са разкрили, че той е имал трета неофициална, изведена през 2014 година под името " Пол Бисмут ", посредством която е общувал с Херцог.

Съдържанието на тези телефонни диалози докара до присъдата за корупция от 2021 година
Бившият водач оспорва обвиняванията и неотложно апелира присъдата си.

В първия ден от чуването на жалбите през декември предходната година той съобщи, че " в никакъв случай не е корумпирал никого ".

Разговорите му с Херцог в този момент бяха пуснати в съда за първи път и ще имат централно значение при определянето на решението.
Прокуратурата изиска на Саркози, Херцог и Азибер да бъдат наложени по тригодишни условни присъди.

Те желаеха също по този начин 76-годишните Саркози и Азибер да бъдат краткотрайно отстранени от обществени длъжности, а 67-годишният Херцог да бъде лишен от правото да упражнява адвокатска специалност за период от пет години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР