Очаква се днес ЕС да постигне съгласие по новите санкции

...
Очаква се днес ЕС да постигне съгласие по новите санкции
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага общо договаряне на доставките на газ в ЕС

Очаква се през днешния ден Европейски Съюз да реализира единодушие по новите наказания против Русия, препоръчани от Европейската комисия. Поводът са по този начин наречените референдуми в Украйна, свикани от Москва, както и поради оповестената от Кремъл готовност. В навечерието на срещата на европейските водачи в Прага, ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че ще предложи общо договаряне на доставките на газ и договаряния за по-ниски цени със сигурните снабдители.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показа зимния енергиен проект на Европейски Съюз, защото войната в Украйна заплашва енергийните доставки на целия континент. Тя съобщи, че войната е навлязла в " нова фаза ", и съобщи, че Блокът ще поддържа Украйна " толкоз дълго, колкото е належащо ".

В речта си на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург фон дер Лайен упрекна съветския президент Владимир Путин, че " третира стотици хиляди млади руснаци като пушечно месо " след неотдавнашната готовност на войските, и разкритикува анексирането на четири района в Украйна.

 
Путин употребява силата като оръжие. Войната в Украйна е предизвикала на страните - членки на Европейски Съюз, стопански и обществени компликации. Тя слага тежко задължение върху нашите жители и върху стопанската система. На нашия обединен пазар виждаме по-специално повишението на цените на силата и на газа и електрическата енергия, което води до понижаване на покупателната дарба.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

В отговор на това тя показа енергиен проект за " резистентност ". Държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да употребяват " взаимни публични поръчки " при закупуването на газ след зимата, с цел да се предотврати опцията страните  " да се надпреварват взаимно на международния пазар и по този метод да покачват цените ".

 
Ще разполагаме с основни принадлежности, с цел да се оправим през зимата. Това е съхранението на газ и спестяването за взаимно закупуване на газ, това е нашата платформа. За да се отървем от хватката, която руснаците имат върху нас посредством изкопаемите горива, това са нашите съглашения с други другари за преразпределяне на изключителните облаги, за подкрепяне на нуждаещите се и за вложение в бъдещето на устойчиви енергийни доставки. И това е repower EU.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

Фон дер Лайен посочи, че от началото на войната на Русия в Украйна, Европейски Съюз е понижил използването на газ с 10 на 100.

Делът на съветските газови доставки е бил редуциран от 41% през февруари до 7,5% през днешния ден. Европейските газохранилища са запълнени до 90 на 100, уточни тя.

Тя разяснява и съмненията за " бойкот " на газопровода " Северен поток ", откакто подводни гърмежи с присъединяване на няколкостотин кг експлозиви повредиха тръбопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " на четири места край крайбрежията на Южна Швеция и Дания и доведоха до големи приключвания на метан в интернационалните води в Балтийско море.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР