Очаква се днес да се проведе вторият кръг от преговорите

...
Очаква се днес да се проведе вторият кръг от преговорите
Коментари Харесай

Москва засили атаките срещу ключови градове в Украйна, близо 500 руски войници са загинали в инвазията

Очаква се през днешния ден да се организира вторият кръг от договарянията сред Украйна и Русия в Беларус.

На този декор Москва ускори офанзивите си против основни украински градове на север, изток и юг.

Силни детонации се чуха в Киев тази нощ. В обществените мрежи бяха оповестени фрагменти, показващи голямо огнено кълбо, осветяващо нощното небе.

64-километровият съветски боен ескорт, който се движи към украинската столица е в застой, съобщи представителят на Пентагона Джон Кърби. По думите му през последните 36 часа конвоят не е минал огромно разстояние.

В осмия ден от съветската инвазия в Украйна президентът Володимир Зеленски прикани жителите да създадат всичко допустимо, с цел да се опълчват на съветската окупация. Очевидци оповестяват, че артилерийските бомбардировки на Русия са се нараснали през последните 24 часа и яростните боеве не престават.

Има опасения за стотици починали хора в южния пристанищен град Мариупол, след часове на нескончаем обстрел, сподели заместник-кметът на града.

Кметът на Херсон написа във Facebook, че съветските армейски елементи са завладяли южния украински град.

Игор Колихаев заяви също, че силите на Москва са наложили полицейски час от 20:00 до 06:00 часа локално време и добави, че в града ще бъде позволено да влизат коли с храна, медикаменти и някои други консумативи.

В северния град Чернигов украински управляващи оповестиха, че болница е била ударена от две крилати ракети.

В Харков, вторият по величина град в Украйна, съветските снаряди продължиха да падат. Съобщава се за доста убити и ранени цивилни жители.

Междувременно основният прокурор на Международния углавен съд Карим Хан разгласи, че е почнал следствие за евентуални военни закононарушения, осъществени от Русия по време на нейната инвазия в Украйна.

С голямо болшинство Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция, в която приканва Русия да спре нападението си против Украйна. В текста се споделя, че Русия би трябвало да изтегли силите си от страната. В него се осъжда и решението на Москва да приведе в нараснала подготвеност своите сухопътни, военновъздушни и военноморски нуклеарни сили. Организация на обединените нации заяви също, че броят на бежанците, бягащи от Украйна, към този момент е достигнал един милион.

За първи път от началото на военното навлизане министерството на защитата в Москва даде информация за загубите на персоналния състав. Говорителят Игор Конашенков съобщи, че са починали 498 съветски бойци, а над 1500 са били ранени.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР