Очаква се депутатите да обсъдят на първо четене промени в

...
Очаква се депутатите да обсъдят на първо четене промени в
Коментари Харесай

Депутатите ще обсъдят възможността за преработка на индустриален коноп у нас

Очаква се депутатите да обсъдят на първо четене промени в Закона за надзор на наркотичните субстанции и прекурсорите, свързани с опцията за преправка на промишлен коноп у нас. Това планува програмата за работа на Народното събрание, представена от Българска телеграфна агенция.

Вносител на промените е заместник-председателят на ПГ „ Демократична България “ Владислав Панев. С предлаганите промени се дава опция министърът на земеделието да издава позволение освен за регламентираната към сегашния миг активност по развъждане на растения от рода на конопа (канабис) със наличие под 0,2 тегловни % на тетрахидроканабинол, само че и за тяхната преправка. Условията и редът за издаване на позволение, търговия и надзор ще се дефинират с разпоредба на министъра на земеделието, е записано в отчета на водещата комисия по земеделие.

В него са представени и разнообразни мнения на институциите, ангажирани с контрола на разпространяването на наркотични субстанции у нас. В това на Агенция „ Митници “ се показва, че със законопроекта се трансформира коренно политиката в региона на противодействието на наркотичните субстанции и по тази причина следва да се подложи на съществено експертно и публично разискване.

Прокуратурата не поддържа законопроекта.

От Министерството на здравеопазването обръщат внимание, че конопът (канабис, марихуана), както и веществото тетрахидроканабинол, са включени в листата със растенията и веществата с висока степен на заплаха на публичното здраве.

Министерството на земеделието отбелязва, че следва да се регламентира основаването на обществен указател на лицата, получили позволение за развъждане и преправка на коноп, както и изискванията и редът за издаване и лишаване на позволения за развъждане и преправка на коноп.

В програмата на Народното събрание е и постоянен парламентарен надзор от 11:00 часа. В него ще вземат участие вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и министрите Драгомир Заков, Николай Събев и Бойко Рашков.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР