Очаква се да започне спасителната акция за Боян Петров, ако

...
Очаква се да започне спасителната акция за Боян Петров, ако
Коментари Харесай

Спасителна операция за Боян Петров трябва да започне днес

Очаква се да стартира избавителната акция за Боян Петров, в случай че времето го разрешава.

Алпинистът е на експедиция по изкачването на 8-хилядния връх Шиша Пангма. Вчера стана ясно, че е липсващ в Хималаите на територията на Тибетски самостоятелен регион, КНР, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

В експедицията са взели участие още 10 души - 1 маджарин, 5 италианци и четирима водачи от непалски генезис.

„ Боян е в неопределеност от дни, някъде по ската на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, тъй като палатката му е била на лагер 3.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЕКСПЕДИЦИИ НА БОЯН ПЕТРОВ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Времето внезапно се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция сега не е допустима. Най-рано на следващия ден ще тръгнат да го търсят “, показа брачната половинка му Радослава.

Тя изясни, че от 29 април никой не го е чувал и виждал, защото той е тръгнал самичък нагоре към върха. Ден по-късно са се качили други алпинисти, само че когато стигнали до 3-тия лагер са намерили палатката празна.

Има късмет Боян Петров да е жив, съобщи и Мохам Ламсал, уредникът на експедицията по нанагорнище на 8-хилядника Шиша пангма в Хималаите, Тибетски самостоятелен регион.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрестанен контакт с локалните институции и наблюдават от близко случая.

При нужда, от Китай ще бъде изпратен и хеликоптер, който да оказва помощ в търсенето. Външното ни министерство също дава обещание помощ.

Алпинистът рекордьор излезе от комата, имал неповторим организъм

Алпинистът диабетик отново покори 8000 метра

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР