Очаква се да стане ясно дали днес ще има развръзка

...
Очаква се да стане ясно дали днес ще има развръзка
Коментари Харесай

Ново правителство или избори - става ясно днес при Радев

Очаква се да стане ясно дали през днешния ден ще има развръзка на политическия възел. До обяд би трябвало да бъдат финализирани договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Вчера Мария Габриел одобри мандата от президента и стартира да тече срокът, в който тя би трябвало да върне на президента досието или с имената на бъдещите министри, или празна. По закон срокът е една седмица.

 

" Поемам с възприятие за отговорност номинацията ми от страна на ГЕРБ-СДС да бъда министър председател. Защото споделяме, че България има потребност от непоклатимост, само че тя би трябвало да бъде въз основа на ясни цели, гласност, бистрота, равнопоставеност в ръководството, общи цели и общо предпочитание да върви страната напред посредством промени. Споразумението и Министерски съвет вървят в пакет. За нас е значимо всичко да бъде контрактувано и доста ясно да излезем с позиция, която споделя, че сме дружно въз основа на правилата ", съобщи Габриел.


Тя обаче съобщи, че всички елементи по съглашението сред двете обединения би трябвало да бъдат конкретизирани и подписани до 12 часа през днешния ден.


Ако не съумеят да реализират единодушие, отиваме на избори. Това, което не съумяха да договорят обединенията, са съставът на кабинета, препоръчан от страна на ГЕРБ-СДС, както и съглашението, писано и от двата екипа договарящи.

 

Основният проблем е в имената на някои министри, неприемливи както за ГЕРБ-СДС, по този начин и за ПП-ДБ. Като състав на кабинет от ГЕРБ-СДС оферират Мария Габриел да е министър председател и външен министър, а Николай Денков вицепремиер по европейските въпроси. ГЕРБ оферират шестима свои министри.

 

Още нощес от ПП-ДБ оповестиха, че са съгласни, с изключение на министър председател, ГЕРБ да вземат няколко министерства - външното, Министерство на вътрешните работи, на нововъведенията, на екологията, на образованието и на културата.

 

По неофициална информация обаче остава разногласието за три други министерства - на енергетиката, на защитата и на опазването на здравето. От ПП-ДБ  държат на постовете си да останат министърът на защитата Тодор Тагарев, министърът на енергетиката Румен Радев и финансовият министър Асен Василев. За Василев е реализирано единодушие, че остава на поста.

От ГЕРБ упорстват депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев да стане министър на защитата, а сътрудника му Жечо Станков - на енергетиката. 

 

Ето и публикувания в понеделник всекидневен лист на ГЕРБ за състава на Министерския съвет:

 

Мария Габриел – министър председател и министър на външните работи

Николай Денков – вицепремиер по европейските въпроси

Асен Василев – министър на финансите

Калин Стоянов – Министерство на вътрешните работи

Андрей Цеков – районен министър

Деница Сачева – министър на труда и обществената политика

Христо Гаджев – министър на защитата

Атанас Славов – министър на правораздаването

Красимир Вълчев – министър на образованието

Катя Панева – министър на опазването на здравето

Кръстьо Кръстев – министър на културата

Ивелина Василева – министър на околна среда и води

Кирил Вътев – министър на земеделие

Росен Желязков – министър на нововъведенията и растежа

Жечо Станков – министър на енергетика

Богдан Богданов – министър на стопанска система и промишленост

Георги Гвоздейков – министър на превоз

Александър Йоловски – министър електронно ръководство

Зарица Динкова – министър на туризма

Димитър Илиев - министър на спорта

 

Партньорите са безапелационни, че в случай че първия мандат се провали, отиваме на избори.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР