Очаква се да поевтинят, чак в навечерието на Великден Краставицата

...
Очаква се да поевтинят, чак в навечерието на Великден Краставицата
Коментари Харесай

Краставиците вече струват колкото свинското месо, а хипермаркети продават домат на бройка - за 3,50 лева

Очаква се да поевтинят, чак в навечерието на Великден

Краставицата на българския пазар към този момент доближи цената на свинското месо, пише .

Килограм краставици, без значение дали са вносни или създадени в родни оранжерии, се продават по тържищата за 6 лв. килото, а в магазините цената им е 7 лв., не липсват и случаи, в които се продават по 7,99 лева

Средната цена на кг свинско месо по магазините е към 11,50 лева, само че съвсем няма уикенд, в който комерсиалните вериги да не вършат промоции, при които даже свинските котлети постоянно костват по 7,90 или 8,40 лева килото. А някои типове като да вземем за пример свинското за готвене, даже без да са на промоция, костват толкоз.

Цената на краставиците на едро потегли нагоре още преди две-три седмици, но  единствено за последните 7 дни тя се е покачила с още 27%

Според шефа на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов такива аномалии при оранжерийното произвеждане постоянно се случват през този сезон, единствено че до момента не са биели на очи, тъй като като цяло цените са били по-ниски.

През февруари родното произвеждане към този момент е свършило, а южните ни съседки Турция и Гърция към момента не са извадили на пазара първите количества, отглеждани на полето.

“Към средата на март и още повече в навечерието на Великден зеленчуците ще стартират да поевтиняват. Аз обаче чакам доматите през околните дни също да нарастват ”, сподели Иванов в изявление за “24 часа ” (виж 16-а и 17-а стр.).

Междувременно в две от комерсиалните вериги у нас през седмицата се появиха испански домати, които се продават на численост. В едната верига  един домат струва по 4,19 лева, а в другата – по 4,50 лева,

само че още на втория ден е оповестено понижение и към този момент се продават по 3,50 лева Самите домати не са изключително огромни – по към 200-250 грама е единият, т.е. един кг излиза по над 14 лв.. Все отново всеобщите домати са по към 4,20 до 5 лв. килото.

В България за разлика от Англия сега няма липса на домати, краставици и други зеленчуци. У нас и в този момент се внасят всеобщо оранжерийни домати и краставици от Гърция, Турция и Албания. На Острова закъсаха поради намалелия импорт от Испания и Мароко, където реколтата се провали поради неприятни метеорологични условия. Но  търговците в Англия взеха решение да не вдигат цените,  а вместо това супермаркетите вкараха предел при продажбата им.

Повечето съществени хранителни артикули не са поскъпнали през последната седмица или са нараснали цените си на едро с доста малко, само че поради гигантския скок при оранжерийното произвеждане тържищният показател продължава да се повишава.

В същото време се оказва, че разликата сред цените на едро и на дребно при яйцата е съвсем 50% (виж инфографиката).

Средната, по която се продават по борсите, е 37 ст. броя, до момента в който в магазините стига до 55 ст. Това се отнася за яйцата размер М. При по-големия размер – L, изключително в случай че са от свободни кокошки, цената е към този момент 70 ст., даже може да стигне 77 ст.

Голямата разлика се изяснява с това, че производителите на яйца и птици съвсем без изключение не се занимават сами с пакетирането, съхранението и превоза на тази продукция. Тези скъпи действия са в ръцете на външни компании и се получава по този начин, че до момента в който яйцата стигнат до рафта на магазина,  те са минали през няколко ръце,  което ги е оскъпило много. Все отново огромните търговски вериги към този момент изписват на етикетите с цените освен какъв брой коства кутията с яйца, само че и какъв брой излиза една численост и това улеснява клиентите да се ориентират дали да купуват.

От началото на годината до края на февруари цените на питателните артикули на едро са се повишили с към 6%, като това се дължи най-много на сезонните плодове и зеленчуци. Това засегна и зеленчуци като картофите, зелето, морковите и други сходни, които обичайно имат ниска цена.

Ябълките нарастнаха единствено за последната седмица с нови 3%, като при тях има и рекордно високо оскъпяване, до момента в който стигнат до рафтовете на магазините - от порядъка на 79-80 %.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР