Очаква се частните лаборатории да започнат да правят бързи тестове

...
Очаква се частните лаборатории да започнат да правят бързи тестове
Коментари Харесай

Частни лаборатории ще правят бързи тестове за коронавирус


Очаква се частните лаборатории да стартират да вършат бързи проби за ковид в околните дни. Т.нар. PCR проби се правят в една верига частни лаборатории в София. Управителят на лабораторията доцент доктор Росен Михайлов, учител в Медицинския университет, сподели пред БНР, че през предходната седмица са направени 298 проби, като седем от тях са позитивни. Те се били доказани и в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

"Има предпочитание от страна на хората, само че потенциалът ни не е огромен. Организацията ни е по този начин, че хората стоят навън, има разстояние сред тях, само че искащите са повече, в сравнение с можем да поемем ".

Доц. Михайлов уточни, че цената на тестването е 120 лв., от които 100 лв. са за ковид, а 20 лв. за грип вид А и вид Б. Той уточни, че с бързите проби към момента няма задоволително опит, а цените им варират от 3 до 60 лв.: "Бързият тест може да отсее множеството хора, да стане по-бързо, само че позитивните проби би трябвало още веднъж да се повторят с PCR. Тестовете са разнообразни. С едни се мери антиген, с едни се мери антитяло. За мен по-добрите са тези, които мерят антиген – секрет или кръв. Тестът, който сме взели, бързия, той също би трябвало да се прави в лаборатория, тъй като има машинка, на която се регистрира ".

Според доцент Михайлов всеки, който е обезпокоен, има право да си ревизира положението на организма: "Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, изключително от рисковите страни, да минат най-малко на бърз тест. Хора с проявена клинична картина не поучавам да идват да си вършат проучване ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР