Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към

...
Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към
Коментари Харесай

Министерството на финансите прогнозира бюджетен излишък от 400 млн. лв. за първото тримесечие

Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на март да бъде остатък в размер на 0,4 милиарда лева (0,2 % от прогнозния БВП), оповестиха от Министерството на финансите (МФ).

Според данните приходите, помощите и даренията по КФП към март нарастват с към 7,5 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година, предава Българска телеграфна агенция. 

От МФ означават още, че в края на март Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) изплати в цялостен размер всички отговорности към производители на електрическа сила в осъществяване на член 36б, алинея 1 от Закона за енергетиката. 

Приходите, помощите и даренията по КФП към март се чака да бъдат в размер на 15,8 милиарда лева и нарастват с 1,1 милиарда лева (7,5 на сто) по отношение на регистрираните за първото тримесечие на 2023 година Съпоставени със същия интервал на миналата година, данъчните доходи нарастват в номинално изражение с 0,3 милиарда лева Приходите от осигурителни вноски нарастват с към 0,5 милиарда лева, приходите от директни налози - с към 0,2 милиарда лева, а косвените налози са близки до регистрираните за първото тримесечие на 2023 година Отчита се базов резултат в частта на другите налози главно в две посоки. Едното е, че целевите вноски от производителите на електрическа сила по бюджета на ФСЕС понижават по отношение на нормализирането на цените на електрическата сила на Българската самостоятелна енергийна борса. Второто е, че понижават постъпленията от краткотрайната солидарна вноска за сдруженията и местата на стопанска активност от Съюза, извършващи активност в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването за генерираните свръхпечалби според член 14 от Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата. 

Постъпленията от помощите и дарения (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) нарастват с към 0,9 милиарда лева, до момента в който неданъчните доходи са по-ниски от регистрираните за същия интервал на миналата година, заради спад при постъпленията от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове по бюджета на ФСЕС.

Разходите по КФП (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към март възлизат на 15,4 милиарда лева, което е 18,9 % от годишните планове. В обособените разходни индикатори повишаване има при обществените разноски, в резултат на изплатените по-високи пенсии, след влязлото в действие нарастване от юли 2023 година, както и на по-високите разноски за личен състав, след нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав и при някои други администрации с признатия в средата на 2023 година Закон за държавния бюджет за 2023 година

Частта от вноската на България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31 март от централния бюджет, възлиза на 0,3 милиарда лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

От МФ регистрират още, че салдото по КФП на касова основа към края на февруари е позитивно в размер на 994,4 млн. лева (0,5 % от прогнозния БВП). Приходите, помощите и даренията по КФП към февруари нарастват с 5,4 на 100 по отношение на същия интервал на 2023 г. 

Приходите, помощите и даренията по КФП към февруари са в размер на 9 963,3 млн. лева или 13,2 % от годишните планове. Постъпленията нарастват с 512,0 млн. лева (5,4 процента) по отношение на регистрираните към февруари 2023 година За този растеж принос имат най-много данъчните доходи, които нарастват номинално по отношение на същия интервал на 2023 година 462,0 млн. лева (6,1 процента), до момента в който неданъчните доходи нарастват със 72,3 млн. лева (4,8 процента). Постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са по-ниски с 22,3 млн. лв., регистрират от МФ.

Данъчните приходи (включително приходите от осигурителни вноски) са в размер на 8 011,6 млн. лева, което съставлява 13,8 % от разчетените за годината и образуват 80,4 % от общите приходи по КФП за интервала. Неданъчните доходи са в размер на 1 585,7 млн. лева, което съставлява 15,5 % от годишните планове. Приходите от помощи и дарения са в размер на 366,0 млн. лв.. 

Разходите по КФП (включително на България в бюджета на ЕС) към февруари възлизат на 8 969,0 млн. лева, което е 11,0 % от годишните планове. През февруари в осъществяване на член 71, ал.1 от Постановление 13 на Министерския съвет от 2024 година от сметката за непознати средства по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството бяха възобновени средства в общ размер на 1 200,0 млн. лева В хода на осъществяването на бюджета за 2024 година тези средства ще бъдат предоставяни с акт на Министерския съвет въз основата на подписани съглашения с Министерство на регионалното развитие като прехвърляния за общините за финансиране на Инвестиционната стратегия за общински планове по реда на член 107 от Закона за държавния бюджет на България за 2024 година При елиминирането на тази трансакция, с оглед съпоставимост с миналата година, разноските към края на февруари са 10 169,0 млн. лева при 9 642,2 млн. лева към края на февруари 2023 година, което съставлява номинално повишаване в размер на 5,5 на 100 по отношение на първите два месеца на 2023 година, показват от МФ. В обособените разходни индикатори повишаване има при обществените разноски, в резултат на изплатените по-високи пенсии през януари и февруари, след влязлото в действие нарастване от юли 2023 година, както и на по-високите разноски за личен състав, след нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав и при някои други администрации с признатия в средата на 2023 година Закон за държавния бюджет на България за 2023 година  

Размерът на фискалния запас към 29 февруари е 12,9 милиарда лева, в които 10,9 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 2,0 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР