Очаква се бройката на болничните със статут на карантина заради

...
Очаква се бройката на болничните със статут на карантина заради
Коментари Харесай

От НОИ очакват увеличение на болничните заради карантина

Очаква се броя на болничните със статут на карантина поради подозрение за ковид да се усилят. 392 са болничните със статут на карантина от началото на годината, от тях 39 болнични са поради подозрения за ковид. Това изясни в ефира на bTVуправителят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.

По думите му няма терзание, че Осигурителният институт няма да може да се оправи с болничните, защото има защитни механизми.

„ Милиард и триста милиона има за погашение на болнични и майчинство, а към 633 милиона от тях са за заплащане на общо заболяване и карантина, където попада и коронавирусът. 18 милиона са дните болнични, които може да се покрият от Национален осигурителен институт. Има защитни механизми, които да спасят системата при положение, че има сериозни обстановки “, сподели Иванов.

Вариантите съгласно него са два. Единият е да се внесе искане до Народно събрание за поправяне на бюджета за държавно публично обезпечаване. А вторият - с решение на Министерски съвет по Закона за обществените финанси, с който може да се направи спомагателен трансфер за напълване на бюджета в случай че Национален осигурителен институт, когато не стигат средства.

„ С решение на Надзорния съвет може да се вземе решение за прекачване от други фондове по сметката, с цел да може да се покрият непредвидени разноски “, съобщи още Иванов. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР