Очаква се Блинкън да започне двудневната си визита с разговори

...
Очаква се Блинкън да започне двудневната си визита с разговори
Коментари Харесай

Блинкън пристигна в Пекин на двудневно посещение с цел да снижи напрежението между САЩ и Китай

Очаква се Блинкън да стартира двудневната си аудиенция с диалози с висши китайски ръководите следобяд. Той е най-високопоставеният американски представител, навестяващ Китай от стъпването на президента Джо Байдън в Белия дом. Това е и първото посещаване на държавен секретар на Съединени американски щати в Пекин от пет години, напомня Българска телеграфна агенция.

Първоначално пътуването беше планувано за февруари, само че бе отсрочено след свалянето на китайски балон за наблюдаване над Съединени американски щати.

Изгледите за сериозен пробив по най-наболелите въпроси, пред които са изправени двете най-големи стопански системи на планетата, не са огромни поради това, че в последните години връзките им стават все по-напрегнати. Враждебността и взаимните нападки непрекъснато ескалират поради редица различия, които оказват въздействие върху световната сигурност и непоклатимост.

Според американски публични лица Блинкън възнамерява да се срещне през днешния ден с китайския външен министър Цин Ган, а на следващия ден - с най-високопоставения китайски посланик Ван И и, вероятно, с президента Си Цзинпин.

Байдън и Си се договориха за визитата на Блинкън на среща на високо ниво в Бали предходната година. То бе на ръба да се реализира през февруари, само че беше отсрочено поради дипломатическия и политическия звук, който се подвигна към засечения в американското въздушно пространство китайски шпионски балон, който съгласно Вашингтон е минал над Съединени американски щати и е бил свален.

Списъкът на различията и евентуални конфликтни точки е дълъг - от търговията с Тайван и положението на човешките права в Китай до Хонконг и от все по-агресивното държание на Пекин в Южнокитайско море до войната на Русия в Украйна.

Преди Блинкън да отпътува от Вашингтон, американски висши чиновници споделиха, че той ще засегне тези тематики, макар че никоя от двете страни не демонстрира податливост да отстъпи от позициите си.

Малко преди заминаването си Блинкън посочи какъв брой значимо е Съединени американски щати и Китай да открият и да поддържат по-добри канали за връзка. Съединени американски щати желаят да се уверят, че " конкуренцията, която имаме с Китай, не минава в спор " заради недоразумения, които могат да бъдат избегнати, сподели пред кореспонденти държавният секретар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР