Очаква се безработицата в България да скочи до 7% през

...
Очаква се безработицата в България да скочи до 7% през
Коментари Харесай

ЕК очаква безработицата в България да скочи до 7%

Очаква се безработицата в България да скочи до 7% през 2020-та година след исторически спад до 4,2% през 2019-та.Това се споделя в пролетната икономическа прогноза за страната ни на Европейската комисия за тази година, заяви БНР.
Брутният вътрешен продукт евентуално ще се свие със 7% през тази година, се споделя още в прогнозата. В нея се отбелязва, че секторите, непосредствено наранени от ограниченията - като търговия на дребно, превоз, хотелиерство и ресторантьорство - работят с 30-40 на 100 от техния потенциал.
"Това ще докара до резултат на доминото и в останалите сфери на стопанската система ", се акцентира в документа. Отбелязва се, че възобновяване на стопанската система може да се чака през втората половина на тази година с постепенната анулация на карантината.
По отношение на упования недостиг, еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони акцентира: "Дефицитът в Белгия, Полша, Словакия и Румъния се чака да надвиши междинния за Европейски Съюз - над 8 на 100 от Брутният вътрешен продукт. От противоположната страна са Ирландия, Швеция, Унгария, Люксембург и България, където той ще остане под 6 на 100 от Брутният вътрешен продукт ".
Според прогнозата, следващата година растежът ще се увеличи до към 6 на 100. Личното ползване ще бъде и водещо за възобновяване, защото се чака и усъвършенстване на трудовия пазар в страната ни.
През 2021-ва се чака намаляване на равнището на безработица в нашата страна под 6% към 5,8 на 100.
След напредък с 2,2% на общите вложения в нашата страна през 2019 година, в пролетната оценка на Европейска комисия се предвижда доста внезапно стесняване на вложенията с 18% през актуалната годна. Предвидено е и едва покачване с 1,0% през 2021 година
Комисия чака закъснение на инфлацията в България от 2,5% през 2019 година до 1,1% през тази и през идната година.
Относно салдото на държавния бюджет, Европейска комисия чака бюджетен недостиг в размер на 2,8% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година и в размер на 1,8% от Брутният вътрешен продукт за 2021 година
Комисията също по този начин предвижда повишаване на държавния дълг като % от Брутният вътрешен продукт до 25,5% през актуалната година по отношение на 20,4% от Брутният вътрешен продукт през предходната и стабилизиране на равнище от 25,4% през идната година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР