Очаква се батериите на калциева основа да предоставят по-достъпна и

...
Очаква се батериите на калциева основа да предоставят по-достъпна и
Коментари Харесай

Китайски изследователи разработиха обещаваща батерия на калциева основа, която издържа до 700 цикъла

Очаква се батериите на калциева основа да дават по-достъпна и по-безопасна опция на литиево-йонните акумулатори...

Емил Василев 14:13 | 13.02.2024 0 Сподели

Най-четени

ТелефониЕмил Василев - 17:30 | 11.02.2024

Ето какво в действителност значи буквата „ i “ в iPhone

АвтомобилиЕмил Василев - 13:01 | 12.02.2024

5 от най-надеждните модели на Volkswagen, създавани в миналото

АвтомобилиИван Давидов - 20:38 | 11.02.2024

Кои са най-хубавите моделни години на Toyota RAV4?

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В значимо достижение за технологията на батериите на калциева основа, китайски откриватели са създали батерия, която може да минава през цялостни цикли на зареждане и разреждане до 700 пъти. И то при стайна температура, което е първото сходно достижение за сходна технология.

Изследователите също по този начин настояват, че са интегрирали своето калциево-кислородно устройство във нишки, създавайки гъвкава текстилна батерия, подобаваща за потребление в смарт телефони.

Този значим стадий бележи забележителен прогрес в региона, сигнализирайки за капацитета за по-издръжливи и ефикасни решения за предпазване на сила. Според изследването на екипа, тяхното откритие може да помогне за превръщането на „ калциевата химия в обещаваща, устойчива технология за предпазване на сила “.

Подробностите за проучването, осъществено от екипа на университета „ Фудан “ в Шанхай, са оповестени в списание Nature.

Устойчиво решение

Известни с изключителната си енергийна компактност, литиево-йонните акумулатори преобладават в международен мащаб заради компактния си размер и тегло по отношение на потенциала си на предпазване. Независимо от това, поддържането на надеждни доставки на литий е от жизненоважно значение за поощряване на устойчиви браншове като съхранението на сила от възобновими източници и електрическите транспортни средства.

Според изследването се чака батериите на калциева основа да дават по-достъпна и по-безопасна опция на литиево-йонните акумулатори. Като в същото време поддържат съпоставим научен енергиен потенциал. Изобилието на калций, което е 2500 пъти по-голямо от това на лития допуска, че батерията съставлява обещаващ вид с евентуално сравнима енергийна компактност, както е посочено от изследователския екип.

Изследователите акцентират, че калциево-кислородните (Ca-O2) системи демонстрират най-високата теоретична енергийна компактност измежду разновидностите на акумулатори на калциева основа.

Това се дължи на обстоятелството, че горивото на батерията се получава от кислорода във въздуха, а не от материал, съхраняван в нея.

Ca-O2 (калциево-кислородните) акумулатори имат капацитет за висок потенциал и ниска цена. Това е по този начин поради превръщането на кислорода в съединения на калциевия оксид (CaOx). Въпреки това основаването на акумулаторна Ca-O2 батерия, която да работи при стайна температура е предизвикателство. Тъй като химията, която се употребява нормално създава неактивни артикули на разряд, а и е мъчно да се намерят електролити, които могат да се оправят както със мощно реактивен анод от калциев метал, по този начин и с О2, съгласно South China Morning Post.

Отстранявайки забележителна спънка, откривателите акцентират компликацията при намирането на електролит. Компонент на батерията, улесняващ зареждането и разреждането, който да не провокира реакции на калций, ограничаващи потенциала на батерията. Екипът от Фудан създаде течен електролит, който побира в себе си калциеви и кислородни детайли, с цел да преодолее това. Екипът твърди, че получената акумулаторна батерия може да съставлява стопански ефикасен сурогат на батериите на литиева основа. Като евентуално може да откри разнородни приложения.

Универсално предложение

Изследването на екипа обрисува постоянен дизайн на калциево-кислородна батерия. Той е подобаващ за вграждане в гъвкави нишки, което разрешава основаването на текстилни акумулатори за съвременни носими системи. Нанасянето на съставените елементи на батерията върху нишки удостовери способността ѝ да поддържа непоклатимост при прегъване от 0 до 180 градуса.

Използвайки комерсиална машина за плетене, откривателите вплетоха тези акумулатори от нишки в дишащи, гъвкави текстилни материали. Те могат да зареждат електронни устройства като смарт телефоните.

Въпреки че продуктивността и потенциалът на тяхната батерия остават лимитирани, екипът показва оптимизъм, че по-нататъшното инженерство може да усъвършенства нейната функционалност. Освен това те означиха, че проучването им открива благоприятни условия за създаване на калциеви акумулатори с потребление на различни материали.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР