Очаква се България да иска разсрочено плащане за изтребителите Ф-16.

...
Очаква се България да иска разсрочено плащане за изтребителите Ф-16.
Коментари Харесай

Каракачанов: Очаква се България да иска разсрочено плащане за изтребителя Ф-16

Очаква се България да желае разсрочено заплащане за изтребителите Ф-16. Работа на министъра на финансите Владислав Горанов е да води договарянията за метода на заплащане, съобщи Каракачанов.

В средата на февруари ще е първата среща на военния министър Красимир Каракачанов по договарянията със Съединени американски щати за придобиването на нов военен аероплан, заяви БНР.
Тя ще е в Брюксел с изпълняващия длъжността секретар на защитата на Съединени американски щати Патрик Шанахан .

По думите на Каракачанов има доста въпроси, които би трябвало да бъдат изяснени. Има периоди на доставка, обслужване, доставка на аварийните елементи.

" Те би трябвало да бъдат контрактувани авансово, никой не знае дали ще костват повече пари . Отклонението може да бъде най-много до получените до този миг предложения, няма по какъв начин да е повече. Нашата упоритост не е да стигаме до максимума на цената, която са ни предложили, а да я смъкваме надолу . Имаме увещание, че цената ще върви надолу ", съобщи Каракачанов.

Позицията на Съединени американски щати, посочена в отчета с офертите, е за еднократно възнаграждение на целия пакет след сключване на Договор за осъществяване .

 Депутатите гласоподаваха мандат за договаряния със Съединени американски щати
Депутатите гласоподаваха мандат за договаряния със Съединени американски щати

Решението мина с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация

Припомняме, по-рано денем депутатите гласоподаваха мандат за държавното управление да стартира договаряния със Съединени американски щати за закупуване на нови самолети F-16 блок 70 за Военновъздушните сили.

Решението бе подкрепено от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация .

Против бяха депутатите от Българска социалистическа партия, НФСБ, " Атака " и " Воля ". Волен Сидеров излезе от пленарната зала и не взе участие в гласуването. За гласоподаваха 130 депутати, срещу - 84.

Спорен бе и изборът за вид изтребител. На 2 януари от " Локхийд Мартин " в изказване, разпратено и до медиите, увериха, че изтребителите F-16 са най-хубавият избор за страната ни.

В последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по желание на нов изтребител за българската войска приключи работа с отчет с рекомендация за F-16. Самият отчет не е безапелационен и предлага още диалозите по офертите да продължат. Въпреки това той бе импортиран в Министерски съвет, следва да отиде и в Народното събрание. Комисията предлага и смяна на методиката за избор на изтребители.

До 1 октомври в Министерството на защитата три страни внесоха офертите си за общо четири вида бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

В последната работна седмица от предходната година и Gripen, и Локхийд Мартин усъвършенстваха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от главните тематики, на които бе отдадена визитата на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Джон Съливан у нас. Преди това обаче стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в период.

Държавният глава Румен Радев остро разкритикува отчета на комисията към МО като " успех на лобизма ".

В отговор на думите му Каракачанов изиска да разбере кого засяга президента когато приказва за лобизъм при избора на изтребител за военновъздушните ни сили.

Периодично обаче се разменят обвинявания сред Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и предоставяне на тежест към някоя от офертите. Румен Радев прикани премиера, министрите и националните представилите да запазят радиомълчание, до момента в който тече работата на междуведомствената комисия, образувана да направи оценка и разбор на постъпилите предложения по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР