Очаква се, ако шоуменът получи проучвателен мандат, да го върнеМая

...
Очаква се, ако шоуменът получи проучвателен мандат, да го върнеМая
Коментари Харесай

Слави иска на бис

Очаква се, в случай че шоуменът получи изследователски мандат, да го върне
Мая мечтаела за кабинет непременно

“Изправи се. Мутри вън!” може да изпаднат от Народно събрание при нов избор

Слави Трифонов нямало да допусне никакъв компромис и отклоняване от това, което разгласи преди изборите - че няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с Българска социалистическа партия, нито с Движение за права и свободи. Сборът от мандатите на двете обединения - “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, с които водачът на “Има подобен народ” е подготвен да играе, е 92. Това е прекомерно надалеч от заветните 121. Правителство на малцинството освен това състояние би зависило напълно от капризите на най-малко едната от трите партии, с които Трифонов не желае да има нищо общо. Корнелия Нинова още в понеделник се самопредложи, само че не бе удостоена даже с фиктивен отвод.

“По-вероятно е да има нови избори в сравнение с кабинет, предвижда пред Би Ти Ви Христо Иванов, съпредседател на “Демократична България”. Ако Слави Трифонов вземе мандат и предложи някаква структура, с почитание ще погледнем на това”, добави той, само че съгласно него най-вероятно ще се стигне до нови избори.

Единствено Мая Манолова и компания упорствали да се направи опит за образуване на държавно управление на малцинството. Причината е, че се тормозили от нови избори, при които можело да изпаднат от играта. Резултатът на “Изправи се! Мутри вън!” - 4,72%,, малко над бариерата.


Мая желае в Народното събрание поради проверка на властта
“Изправи се! Мутри вън!” имали и подготвени законопроекти



“Първият план за решение ще бъде за основаването на Комисия по проверката. Тя ще се заеме преди всичко с “черните каси на властта” - автомагистрали, държавния ВиК холдинг, държавната петролна акция, предприятието за ръководство на язовирите и т. н., с цел да се ревизира по какъв метод са възлагани публични поръчки и дали е отклоняван публичен ресурс”, сподели пред публицисти Манолова.

“Смятаме да създадем инспекция на националната стратегия по енергийна успеваемост поради получавани многочислени сигнали за нарушавания и отклонение на средства в процеса на санирането”, добави още тя. “Народът ни отреди значимата роля да бъдем парламентарния омбудсман”, сподели Манолова.
Христо Иванов, “Демократична България”:Няма да подкрепим никаква форма на присъединяване на ГЕРБ и Движение за права и свободи


“Демократична България” влиза в 45-я парламент с желанието да прокара съответни промени, а не с цел да взе участие в държавно управление непременно - изключително в случай че офертата идва от ГЕРБ или Българска социалистическа партия.

Изправени сме пред предизвикването да преодолеем “тежката сянка на “трика”, който се случи през 2014 година (тогава от Реформаторския блок твърдяха, че няма да се коалират с ГЕРБ - б. р.), следва ни да покажем, че този път няма да има трикове, че това, което сме говорили, ще го осъществим.

Ние няма да подкрепим никаква форма на присъединяване на ГЕРБ и Движение за права и свободи във властта. Когато това се случи се надявам, че всички останали обединения, които се явиха с това заричане на изборите, ще си задържат думата.


Доц. Антоний Гълъбов, социолог, пред “Труд”:Вървим към държавно управление, формирано от „ ИТН “


Най-вероятно вървим към сформиране на държавно управление с мандата на “Има подобен народ”, което най-вероятно ще бъде подкрепено от “Демократична България”, Българска социалистическа партия и “Изправи се! Мутри вън”, без да се стига до коалиция.
В идващия парламент е доста малко евентуално да имаме устойчива коалиция най-малко първоначално. По-скоро вървим към плаващи и потъващи болшинства, тематични, ситуативни. Тъй като и част от самите политически групировка, които влизат в Народно събрание, нямат цялостна стратегия, а имат описи с точки. По тези описи с точки ще се търси някакво единодушие.

Относно връщането на мандат от страна на Слави, до което би могло да се стигне - тук приказваме за компания, това не е политическа партия. Тя се явява с цел да завоюва, тъй че обстановка, в която ще се откажат от власт, ми се коства доста малко евентуално. Българските жители би трябвало да схващат, че става дума за компания, която се явява като политическа партия. Ръководството є е формирано от чиновници на компанията, тъй че има ясно разчетени вложения и те би трябвало да се възстановят.

Предполагам, че в идващите седмици и месеци ще настъпят динамични процеси. От една страна тези, които ще се народни представители от Има Такъв Народ, биха могли да се отделят, в случай че вложенията им не се оправдават. Но първоначално ми се коства, че няма да има проблем да бъде реализирано болшинство към предлагането да бъде формирано държавно управление.

Те нямат да търсят съответна формула, в случай че получат мандат за сформиране на държавно управление, най-вероятно ще се ориентират към специалисти и ще се разчитат на ситуативна поддръжка в пленарна зала.

Аз считам, че Българска социалистическа партия би се присъединила и без да я поканят, в случай че се имат поради декларираното мнение. Аз имам чувство, че госпожа Нинова не схваща обстановката, в която се намира.

Служебен кабинет не е вид, не считам, че ще се стигне до такава степен.
Димитър Ганев, социолог, пред “Труд”:Ако има изобщо кабинет, той зависи напълно от Трифонов


Вариантите, които би трябвало да градуирам по възможност, са аритметически. Политически вероятни са два от разновидностите - ГЕРБ+ИТН=126 депутати и антиГЕРБ коалиция - ИТН+Изправи се+ДБ =92 депутати + поддръжката на Българска социалистическа партия или на Движение за права и свободи, тъй като без нея нещата няма по какъв начин да се случат. Въпреки, че и двата разновидността са мъчно постижими, те са най-вероятни от изброените. Ще обобщя - в случай че има изобщо кабинет, той зависи напълно от Трифонов, тъй като общият знаменател е “Има подобен народ”. По различен метод казано Трифонов е т.-нар. King Maker, т. е. този, който взема решение напълно ориста на кабинета.

Оттук нататък какво ще реши тъкмо Трифонов е предмет на различен диалог. Така или другояче пасиансът е извънредно комплициран. Първо, тъй като доста мъчно Трифонов ще изясни коалиция с ГЕРБ, не съм и сигурен дали ГЕРБ има интерес от сходен кабинет. Второ, Трифонов евентуално ще сложи настояването си от референдума за промяна на изборната система с мажоритарна, само че по този въпрос той не може да събере болшинство в Народно събрание, тъй като само ГЕРБ биха го подкрепили. Така че обстановката е доста, доста комплицирана.
Страхил Делийски, политолог, пред “Труд”:Борисов може да търси необятен консенсус


Напълно е допустима коалиция сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Ако погледнете стратегиите на двете партии, ще видите над 90% припокриване. Така че постоянно могат да се намерят учредения. Не е невероятно.

Не знам дали е по-възможна коалиция сред Слави, Демократична България и “Изправи се”, само че отново не е невероятно. И с възможната поддръжка, без присъединяване в някакъв подобен формат на Българска социалистическа партия, също е един вероятен вид.

Струва ми се, че във всевъзможни формати формалното присъединяване на Движение за права и свободи ще бъде избягвано.

Всъщност възможна коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия е нещо, от което не печели никой. А, и няма и по какъв начин да бъде продадено на обществото.

Борисов даде поръчка, че няма да се откаже от мандата. И ми се коства, че това е по-смисленото от негова позиция, тъй като противоположното би означавало, че той бяга от отговорност. Така че най-вероятно той ще се опита, ще го опише мандата като предложение за компромис, консенсус, непоклатимост, обединяване в името на България. И упования отвод от останалите ще му даде опция да го споделя като отвод не по негова виновност.

Експертен и длъжностен кабинет са еднообразно евентуални. От една страна, имаме експертно държавно управление с друга форма на поддръжка, това към този момент е въпрос на технология по какъв начин ще се реализира.

Но и длъжностен кабинет може да бъде оневинен. В последна сметка вместо да се карат и да се чудят какво да вършат, по-добре президентът да направи кабинет и по-късно на ново да се отиде на избори.
Татяна Буруджиева, политолог, пред “Труд”:ГЕРБ може да играе по евроатлантическа линия с Движение за права и свободи и Демократична България


Според мен, първо се намираме в компликация да отговорим на въпроса ще има или няма да има държавно управление. Има сериозен вид фактически да не се сформира кабинет.

Ако вървим по мандатите, които ще се връчват, ГЕРБ евентуално ще предложи първи вид с коалиране и може да е на правилото на близостта по партийна евроатлантическа линия. Кабинет с Движение за права и свободи и Демократична България, които са членове на ЕНП и Либералния съюз в Европа, това би повторило ръководството в Европа. Много е мъчно да се каже, дали ще се случи, тъй като Демократична България има съображение да не се съгласи. Заявката им, в това число от митингите, постоянно е била да го няма Борисов.

Другият вид за държавно управление включва интензивността на Нинова, която е в посока да задава дневен ред на бъдеща коалиция против ГЕРБ. Дали ще се състои е под въпрос - такова обединяване би трябвало да има явен дневен ред на измененията.

Тук се включват всички останали, които са протестирали, само че изключваме Движение за права и свободи.

Но в случай че вървим по мандатите, “Има подобен народ” споделиха, че те ще вървят към избори до дупка, те са със самочувствието, че при бързи последващи избори биха могли да станат първа политическа мощ.

Има огромна възможност “Има подобен народ” да върнат мандата и да останат в позицията на другите, които нямат общо със сегашните политици. “Има подобен народ”, Демократична България и “Изправи се” не бяха обединени на митинга, а обединени в ръководството, такова държавно управление ще има доста пай дневен ред.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР