Очаква се 6396 зрелостници, които са допуснати до задължителна матура

...
Очаква се 6396 зрелостници, които са допуснати до задължителна матура
Коментари Харесай

Над 6000 зрелостници се явяват на поправителна матура по БЕЛ

Очаква се 6396 зрелостници, които са позволени до наложителна матура по български език и литература, да се явят на изпит през днешния ден (22 август). Той ще се състои в 620 зали на 230 учебни заведения в страната, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
 
Изпитът ще стартира в 8:30 ч., като и през тази сесия няма смяна във формата и времетраенето му. Тестът се състои от 22 задания с избираем отговор, 16 с къс свободен отговор и две с уголемен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва есе по заложена тематика или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени произведения.
 
На 22 август ще бъдат наложителните изпити по профилиращ предмет и за придобиване на професионална подготовка, а на 26 август - спомагателните изпити по предмет по избор. На изпитите през август се явяват зрелостници, които не са издържали сполучливо изпита през предходни сесии. 
 
Право на явяване от тази година имат и искащи да покачат оценка, която им е нужна за кандидатстването във висше учебно заведение по предмет, по който към този момент са положили зрелостен изпит. Могат да положат изпит и такива, които в дипломата си за приблизително обучение нямат оценка от даден предмет. 
 
От 17 май до края на месеца се състояха държавни зрелостни изпити по 76 предмета, в които участваха 46 916 зрелостници - на държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), 24 338 зрелостници на зрелостните изпити по профилиран предмет или по желание, и към 23 000 зрелостници участваха в изпити, свързани с придобиване на професионална подготовка в съответната специалност.
 
Резултатите, които се получиха от сегашните зрелостни изпити бяха по-високи от тези от предходните две години, сподели служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, който беше изслушан на 18 юли в Народното събрание за подготовката, провеждането и резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване през образователната 2023/2024 година. 
 
Средният резултат от държавния зрелостен изпит по БЕЛ в този момент е 58,48 точки, което е с осем точки повече от предходната образователна година, сподели тогава министър Цоков. Той заяви, че междинният резултат от държавните зрелостни изпити по профилирана подготовка е 67,18 точки, което е с пет точки повече от междинната оценка за втория зрелостен изпит от миналата година. 
 
От държавния зрелостен изпит за придобиване на професионална подготовка междинната оценка е " Много добър 4,51 ", което е с две десети повече от оценките на учениците от миналата година.
 
" Положителното през тази година също е, че се усили броят на учениците с доста положителни и с отлични оценки, за сметка на тези - със междинни и слаби оценки, като би трябвало да подчертая, че през тази година не бе изменена скалата за оценяване и тя трета година е една и съща ", означи тогава министър Цоков.
 
Той заяви, че има и повишение на резултатите от държавния зрелостен изпит по математика, на него са се явили повече зрелостници и с 15 точки са се повишили резултатите им. Повишиха се резултатите и на зрелостниците от изпитите по география, по история, като там нарастването е с към 10 точки.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР