Очаква се 2022 година да продължи с темповете на миналата

...
Очаква се 2022 година да продължи с темповете на миналата
Коментари Харесай

Цeнитe нa жилищaтa ще зaпaзят тeмпa нa pacтeж oт минaлaтa гoдинa

Очаква се 2022 година да продължи с темповете на предходната година, разясняват от Arco Real Estate. Експертите в сектора споделят, че е значимо да се следят три съществени фактора - придвижването на лихвите по ипотеките, спестяванията на потребителите и растящата инфлация.
Oчaĸвaниятa ca цeнитe нa жилищaтa дa зaпaзят тeмпa нa pacтeж oт минaлaтa гoдинa. Бpoят нa cдeлĸитe щe cлeдвa минaлoгoдишнитe cтoйнocти, ĸaтo пpoгнoзaтa e зa pъcт oт oĸoлo 10-15% пpeз пъpвитe шecт мeceцa нa тази година.

Също по този начин се очaĸвa и бaнĸoвaтa пoлитиĸa в oблacттa нa ипoтeчнoтo ĸpeдитиpaнe c дoбpитe ycлoвия пo зaeмитe дa пpoдължи, a нyлeвитe и в няĸoи cлyчaи дopи oтpицaтeлни лиxви пo дeпoзититe дa ce зaпaзят.

През четвъртото тримесечие на 2021 година

пазарът на недвижими парцели остана все по този начин динамичен.

Ръстът в броя на покупко-продажбите се усилва с всяко последващо тримесечие на годината, като по последни оповестени данни на Агенцията по вписванията, които се отнасят за интервала юни-септември той е 22% по отношение на 2019-а. Цените на жилищата не престават своя растеж, което укрепва убеждението, че повишаването на парцелите е надценено.
Въпреки това, налице са справедливи стопански и пазарни аргументи, които ясно демонстрират, че нарастването в цените на жилищата не е резултат от по този начин наречения „ балон “.
Експертите в банковия бранш предизвестяват, че актуалната обстановка подготвя към опредени опасности. По данни на Агенцията по вписванията делът на покупко-продажбите с ипотека в София надвишава 50% в последните няколко години, въпреки за страната да пада до 18% през третото тримесечие. Българската национална банка от своя страна споделя терзанията си, че има огромна опция да набъбнат заемите, които не могат да се обслужват. От октомври 2021 година Българска народна банка предприе ограничения, касаещи повдигане антицикличния финансов буфер, който се изисква от банките, с цел да може да ги защищити от опасности, които са свързани с усиленото кредитиране на парцели.
В дадения миг се затвърждава наклонността, че парцелите стават все по-достъпни. Наблюдава се засилена интензивност както при запитванията, по този начин и при подписаните покупко-продажби, по отношение на миналата година. Ниските лихви по ипотеките се резервират, което е от значително значение за покачвания интерес в бранша.
Въпреки преобладаващия дял на покупко-продажбите, подписани с банково финансиране, означават растеж и покупко-продажбите с персонални средства.
Търсене

Търсенето продължава да надвишава предлагането, макар продължаващото строителство в Столицата. Повечето купувачи към този момент са доста добре осведомени и знаят тъкмо какво търсят. Много от покупко-продажбите се случват на в началото оповестената от продавача цена, без да се постановат каквито и да било договаряния. Най-активно остава търсенето на двустайни и тристайни жилища,
като доста от жилищата се употребяват за капиталови цели.

Предлагане

Запазва се наклонността най-търсени да бъдат жилищата, като преобладаващо още веднъж е монолитното строителство и това в стадий на градеж. В цените „ на зелено “ се следи леко покачване спрямо предходното тримесечие и те към този момент са сред 1000 и 1150 евро на кв. м и 1200-1400 евро на кв. м за парцел пред акт 16 приблизително за София, като за по-луксозни здания могат да доближат и равнища от 1600-1800 евро на кв. метра.

Банкова политика
Данни от отчет на една от огромните банки у нас демонстрират, че междинният размер на заемите е към 150 000 лева и изрично избирана валута е левът. Близо 80% от всички отпуснатикредити са за покупка на парцел, като продължителността, която клиентите избират нормално е 30 години. Повечето от клиентите на банката с ипотечен заем са на възраст сред 25 и 35 години - нормално млади
хора или фамилии, които купуват първото си жилище или търсят ново, по-голямо от предходното.
Заплатите, които получават са сред 1600-2500 лева и нормално избират да се възползват от оптималния период за погашение на заема. По-голямата част от покупко-продажбите с ипотечен заем се
осъществят в столицата, след нея се подреждат останалите огромни градове - Пловдив, Варна и Бургас.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР