Очаква ни един период, в който лихвите ще бъдат относително

...
Очаква ни един период, в който лихвите ще бъдат относително
Коментари Харесай

Хампарцумян с прогноза за финасовото ни бъдеще,не е розово

Очаква ни един интервал, в който лихвите ще бъдат релативно по-високи. Защото ние преживяхме интервала, в който бяха ненормално ниски. Така банкерът Левон Хампарцумян разяснява решението на Българска народна банка да увеличи ставката на наложителните минимални запаси от 10% на 12%.

" Някои от потребителските и ипотечните заеми също ще стартират да нарастват, зависи по какъв начин е структуриран договорът. Част от инструментите за битка с инфлацията е повишението на лихвите, за част от тези свободни пари, които са на пазара и които не са покрити от другата страна със артикули и услуги, да се приберат назад ", изясни той пред Българска национална телевизия.

" Българска народна банка е доста обрана. Тя споделя - вижте, внезапното повишение на задлъжнялостта може да докара в бъдеще до усложнения на избрани кредитни портфейли, които са били по-агресивни. Това е, което споделя Българска народна банка - нито повече, нито по-малко. Тя не предсказва рецесия, предизвестява да се внимава ", съобщи Левон Хампарцумян.

Според банкера обаче, увеличението на депозитите значи доверие в банковата система. " И значи работеща стопанска система, в която една част от хората, които печелят, имат опция да икономисват. Както по заемите по този начин и по депозитите можем да чакаме интервал с по-високи лихви, в този момент динамичността няма да бъде трагична, по-скоро постепенна ", разяснява Хампарцумян.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР