Очаква ли ни спад на горивата, чиито цени на бензиноколонките

...
Очаква ли ни спад на горивата, чиито цени на бензиноколонките
Коментари Харесай

Поне 10 дни на спад на петрола, за да паднат цените на горивата

Очаква ли ни спад на горивата, чиито цени на бензиноколонките са на невиждано високи от години равнища? Не, в случай че наклонността за спад на цената на суровия нефт на интернационалните пазари не остане постоянна най-малко за интервал от 10 дни.

Това сподели за News.bg Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация - обединяването на най-големите търговци на горива у нас.

Цената на суровия нефт остава мощно волатилна, като трансформира цената си доста безусловно за часове, било в низходяща, било във възходяща посока, уточни специалистът. " Това са флуктуации, които няма по какъв начин да се отразят незабавно на бензиноколонките . За да има намаление или пък повишение на цената, би трябвало да има избран тренд най-малко в границите на 10-тина дни. Такова нещо към сегашния миг не виждаме. "

Бенчев акцентира още, че бизнесът не е отразил рекордните скокове до равнища към 140 $ за барел, които отново бяха краткотрайни, както няма по какъв начин да отрази и настоящите слаби съмнения на цената надолу.

А за какво преди 7 години, когато още веднъж цената на суровият нефт бе сходна, нямаше такива цени на крайните горива? Факторите са голям брой, уточни специалистът - инфлация, стойност на $.

" В България не се случва нищо изключително. Всеки може да отвори уеб страницата на Европейската комисия, където се разгласяват корекциите на горивата в останалите страни-членки. И ще види, че това се случва и там, а България остава страната с най-ниски цени на горивата ", акцентира представителят на петролната асоциация.

По-скоро няма да се стигне до намаление на акциза на горивата в целия Евросъюз, за което се заприказва преди дни, предвижда той. Не са съответни и ограничения като тези в Унгария, където се вкарва таван на цените, тъй като това са антипазарни ограничения.

" Песимист съм, тъй като сходно понижаване на акциза ще докара до голяма конкуренция и това жители на Западна Европа да зареждат в Източна и Южна. Защото даже и да бъде позволено това понижение с 50%, това не значи, че страните ще го приложат. А това, което бе направено в Унгария, не е работещо решение. Защото всеки един таван на цената води до това да се продава на даже и подпазарни цени. А когато този таван бъде отстранен, тъй като, да сме почтени, той ще е краткотраен, цените ще се контролират и ще тръгнат нагоре, с цел да компенсират загубите. Защото никоя частна компания няма и не може да работи на загуба дълго време ", разяснява Светослав Бенчев.

Най-важният фактор, който неизбежно ще докара до понижаване на цените - вероятно реализиране на помирение сред Руската федерация и Украйна, респективно икономическо усмиряване на връзките сред Москва и Запада. " Със сигурност понижаване на цената ще има ", безапелационен е той.

При най-минорния сюжет - прекъсване на нефтените доставки от Русия към Европейски Съюз и България, нефтената ни рафинерия " Лукойл Нефтохим " няма проблем да работи и с неруски нефт. Стойностите обаче ще бъдат обозримо по-високи от в този момент.

И отвън тематиката с войната в Украйна - чака ни значителен скок на цените в средносрочен проект поради Зелената договорка. Кое гориво ще нарастне най-рязко?

" Една от промените в Зелената договорка е въвеждането на данък не върху размер, както е сега, а върху енергийното наличие. Това значи, че акцизът на пропан-бутана, който е невисок сега, ще скочи съвсем двойно, а до 2035 година съвсем два пъти и половина. Това няма по какъв начин да не се отрази на цените. А и това е без така наречен екологична съставния елемент, която сега към момента се прецизира. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР