Обзалагам се, че ПП-ДБ ще бъдат първи с 5% преднина,

...
Обзалагам се, че ПП-ДБ ще бъдат първи с 5% преднина,
Коментари Харесай

Костов: Обзалагам се, че ПП-ДБ ще бъдат първи с 5% преднина, но шанс за правителство имат ГЕРБ-СДС

Обзалагам се, че ПП-ДБ ще бъдат първи с 5% преднина, само че късмет за държавно управление имат ГЕРБ-СДС
Това съобщи пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 година

Костов е безапелационен, че държавно управление на малцинството ще е неустойчиво. Едно устойчиво болшинство ще го направи за нищо единствено за месец, проучва той.

Костов изрече догадка за допустимо държавно управление на така наречен " хартиена коалиция " (ГЕРБ, Българска социалистическа партия и ДПС), без значение коя е политическата групировка, която ще завоюва вота на 2-ри април.

 

" Ако това нещо се случи, те ще възобновят позициите си в доста от основните институции в страната. Това дава обещание продължаващо надълбоко разделяне в обществото, тъй като по основния въпрос - войната в Украйна - те са на друга позиция ".

Бившият министър председател разкритикава остро президедна радев поради позицията му във връзка с войната в Украйна. 

 

" Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изявления във връзка с самодейността на Европейската организация за защита да се дават муниции на Украйна ", обяви Костов, министър-председател на България 1997-2001 година, и напомни, че Народното събрание два пъти - един път на 3-ти ноември (с гласовете на 175 депутата - б.р.) и повторно на 9-и декември - задължи държавното управление да даде нужното военно съоръжение на Украйна.

Решението на Народното събрание за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна е продължаващо, а не еднократно, акцентира той.

" Радев споделя, че пази суверенна позиция на страната, само че той няма право, тъй като той не е суверенът на властта. Той няма право да споделя какво е решил, тъй като суверенът - Народното събрание - е задължило държавното управление.... Дори Радев споделя " в случай че Народното събрание още веднъж призове за доставка на оръжие ", само че Народното събрание не приканва, той взема решение и задължава държавното управление. Правителството не може да откаже да извърши обвързване, което му е вменено от Народното събрание ", посочи той.

" България има големи благоприятни условия да създава снаряди 155-милиметрови и това го признава и министърът на защитата. Да, ние нямаме такива бойни системи, с които да използваме тези снаряди, само че ще ги произведем за Украйна, тъй като парите идват от Европейската организация по защитата, на която България е член от дълго време, подерта някогашният министър председател.

 

Задълбочаването на нашата интеграция с Европейски Съюз значи ние да изпълняваме решенията на европейските органи, да бъдем солидарни с тях.... България е може би една от най-мощните промишлености за произвеждане на снаряди. България има благоприятни условия да освободи запас, а това е свръх запас, да го даде на ВМЗ-Сопот, а той да го изнесе на европейските страни, през които да доближи до Украйна. Много благоприятни условия има, само че тези изявления узурпират власт на президента ", добави Костов.

Отказът на Радев да подреди на българската отбранителна индустрия да създаде 155-милиметрови снаряди е удар по промишлеността и стопанската система на страната, съобщи той и изрично акцентира, че по този начин не се ръководи страна.

 

Ето още от тезите на Костов: 
- Когато Хитлер атакува Москва, някой предложил ли е да се подписа кротичък контракт с него, или е станала огромна коалиция на демократичните страни, които са оказали голяма помощ на нападнатия Съветски съюз, с цел да може да отблъсне врага.

 

- Ние сме в същата обстановка. Русия атакува Украйна и се опита да превземе Киев и да завладее Украйна. Тя продължава да има тези цели и заплашва обществено. Кой от европейските водачи е в положение съществено да огледа своите гласоподаватели в очите и да каже, че предлага на Русия кротичък контракт?

 

- Русия е агресорът и тя би трябвало да бъде отблъсната. Толкова е елементарна тази логичност, че единствено човек, който е съветски сътрудник за въздействие, както аз съм определил президента Румен Радев още доста от дълго време, може да си разреши да поддържа друга логичност.

 

- Последиците от такова говорене са разпад на институциите, за което способства президентът.

 

Ако не се извършват решенията на суверена на властта в страната, на Народното събрание, какво остава за решенията на другите институции? ", сподели Иван Костов в коментар на изказваната от президента позиция, че даването на оръжие на Украйна налива масло в огъня на войната и България ще поддържа единствено европейски дипломатически старания за възобновяване на мира.

Според него Радев се бори за " някакво състезание в левицата ":

" Той отхвърля да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на " Възраждане ".

Не се вижда сигурен излаз и след тези избори, разяснява още в предаването " 12+3 " някогашният министър председател.

" Неспособността да се сформира държавно управление към този момент няколко пъти отпъжда гласоподавателите от урните и това понижава общото доверие в политическите партии и те, в тази сложна за тях обстановка, се пробват да запазят твърдите си ядра. Успешните акции нападат периферни гласоподаватели, пробват се да привлекат нови гласоподаватели, до момента в който сега, когато всичко се свива, се пробват да запазят твърдите си ядра. Затова в държанието на партиите има толкоз доста червени линии. Те са, с цел да запазят твърдите си ядра ".

Иван Костов изрече догадка за допустимо държавно управление на така наречен " хартиена коалиция " (ГЕРБ, Българска социалистическа партия и ДПС), без значение коя е политическата групировка, която ще завоюва вота на 2-ри април.

" Ако това нещо се случи, те ще възобновят позициите си в доста от основните институции в страната. Това дава обещание продължаващо надълбоко разделяне в обществото, тъй като по основния въпрос - войната в Украйна - те са на друга позиция ".

Друг вид, съгласно него, е да се потърси огромна коалиция, " за която мнозина анализатори, доближени до ГЕРБ, подмятат в общественото пространство ".

" Това, което споделям, не демонстрира опция за конституционно болшинство (ПП,ДБ,ГЕРБ,ДПС), макар че съм надалеч от политическите полемики сред партиите и връзките им ", съобщи той.

По думите му държавно управление на малцинството, което да бъде гласувано от болшинството в Народното събрание, може незабавно да бъде разтърсено, тъй като Народното събрание диктува държанието на държавното управление:

" Едно болшинство в Народното събрание против едно държавно управление на малцинството ще го направи на нищо за един месец единствено ", акцентира Костов.

Партиите би трябвало да знаят една елементарна и желязна истина в стопанската система, акцентира някогашният министър председател и я формулира по този начин:

" Не може да се даде нещо, което не е създадено. Трябва да се създаде, с цел да се даде, с цел да се даде повече, би трябвало да се създаде повече. Трябва да има повече богатства, които да бъдат разпределени, с тях може да се грабеж неравенството и посредством тях да се пазят спестяванията. Противната политика - печатаме пари, даваме пенсии, даваме заплати и усилваме тези разноски - тя води единствено до надуване на инфлацията ".

Костов предвижда, че няма по какъв начин за една година да бъде снижена инфлацията, която е сега в България, тъй че да дава отговор страната ни на критерия за влизане в еврозоната.

Според него е нужна целенасочена оздравителна политика най-малко 2-3 години, с цел да се извърши критерият за недостига.

 

Според Костов " не е почтено това, което направи Кирил Петков - зад тила на българските гласоподаватели да праща оръжие за Украйна. " " Радев нанася тежки вреди на имиджа на страната. Ние имаме една от най-мощните военни промишлености ", продължи някогашният водач на Съюз на демократичните сили и на ДСБ.

 

Костов, който беше финансов министър при започване на 90-те години, разяснява и финансите на страната. Според него, в случай че дефицитът е 6,5% - това е доста.

 

" Ситуацията, която е основана с тези раздути разноски, натоварва идващото държавно управление. Хубаво е служебното държавно управление да направи бюджет с 3% недостиг, тъй като това е от голямо значение. Не може да се вторачим в бедността и да не виждаме по какъв начин ограбваме спестителите ", продължи с разбора си на обстановката Иван Костов.

 

И уточни: " Една огромна инфлация безусловно изяжда спестяванията, а те са милиарди. Това е плячкосване. И по този начин вместо да понижим неравенствата, тази политики на раздута инфлация ги усилва. "

 

" При тази доста висока инфлация влизането в еврозоната е невероятно. Поне две - три години трябват за нова политика, с цел да осъществим критериите ", е неговата присъда.

 

Обзалагам се, че ПП-ДБ ще бъдат първи с 5% преднина, само че късмет за държавно управление имат ГЕРБ-СДС, съобщи във връзка с идните избори той.

 

Правителство на малцинството ще е неустойчиво. Една устойчиво болшинство ще го пробие единствено за месец, проучва политикът.

 

" Щуротии са приказките, че ще пращаме войни в Украйна. Хартиената коалиция, в случай че направи държавно управление, ще е стабилно за година ", сподели в умозаключение министър-председателят от 1997 до 2001 година

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !     

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР