Обявяват грипна епидемия от 17 януари област Стара Загора. Ще

...
Обявяват грипна епидемия от 17 януари област Стара Загора. Ще
Коментари Харесай

Обявяват грипна епидемия в област Стара Загора

Обявяват грипна зараза от 17 януари област Стара Загора . Ще бъдат прекратени образователните занятия във всички учебни заведения на територията на региона.

От РЗИ чакат през идната седмица заболяемостта да надмине 330 на 10 000 души и предложиха на членовете на Областния щаб в Старозагорска област да бъде оповестена грипна зараза за интервала от 17 до 23 януари, в това число. Натовареността на болничните кревати в здравните заведения също нараства фрапантно през последните дни.

Мярката се постанова поради внезапното повишение на заболеваемостта от грип и остри респираторни болести от началото на 2023 година до този миг. През последните две седмици РЗИ прави пробонабиране от пациенти в остра фаза на заболяване. От изпратените 23 проби в лаборатория в София, 14 потвърждават циркулирането на грипни вируси на територията на региона. Особено висока е заболеваемостта измежду децата на възраст 0-15 години , съобщи.

Данните към 12 януари демонстрират, че в образователните заведения заболели са близо 18% от учениците , като в община Стара Загора този % е още по-висок, в детските градини са заболели също близо 18% от децата, а в яслите – 14.2%. 

Одобрената от Областния действен щаб заповед ще бъде изпратена за координиране с Главния здравен контрольор и ще влезе в действие от 00 ч. на 17 януари. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР