Обявяването за издирване на Христо Грозев е опит за сплашване

...
Обявяването за издирване на Христо Грозев е опит за сплашване
Коментари Харесай

Опит за сплашване. Каква е официалната позиция на българските власти за Христо Грозев

Обявяването за търсене на Христо Грозев е опит за заплашване на български жител и е ориентирано против свободата на словото и медиите. Такава е формалната позиция на българските управляващи по случая с журналиста от проверяващия уебсайт Bellingcat, който в понеделник беше от Русия.

Реакцията на служебното държавно управление пристигна четири дни по-късно - в четвъртък, откакто всички съществени партии с изключение на " Възраждане " желаеха управляващите да заемат решителна позиция по проблема. Министерството на външните работи в страната Елеонора Митрофанова за пояснение, а по-късно разгласява и публична.

От нея излиза наяве, че заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев е изразил митинг против решението на Русия да разгласи Христо Грозев за национално търсене. Той е показал пред Елеонора Митрофанова и че България не е била осведомена по формален път за решението и упорства да разбере какви са основанията за него.

Премиерът Гълъб Донев също разяснява случая за първи път в четвъртък, като дефинира съветските дейности като " недопустим опит за заплашване ".
Какво още споделиха българските управляващи
Реакцията на държавните управляващи пристигна със забавяне.

" Чужди държавни управления се свързаха с мен - на Холандия, Естония, Швеция Литва, а българското към момента не е ", сподели във вторник Христо Грозев пред бТВ.

Два дни по-късно посланичката на Русия Елеонора Митрофанова беше извикана в постройката на външното министерство. Срещата ѝ със заместник-министъра Костадин Коджабашев продължи към 30 минути.

" Изрично бе маркирано, че възприемаме решението за оповестяване за търсене на Христо Грозев като ориентирано против свободата на словото и медиите, както и като опит за заплашване на български жител ", се споделя в известието, оповестено от българското външно министерство след края на срещата.
Решението за оповестяване за търсене на Грозев в допълнение подкопава така и така намиращите се в една от най-ниските си етапи двустранни връзки, и то не по българска виновност
Освен това българската страна е отбелязала пред Митрофанова и че на фона на включването на България в листата на така наречен " вражески страни " на Русия решението за оповестяване за търсене на Грозев " в допълнение подкопава така и така намиращите се в една от най-ниските си етапи двустранни връзки, и то не по българска виновност ".

След края на срещата Митрофанова приказва пред публицисти, като сподели, че Русия не заплашва Христо Грозев, а просто му насочва обръщение - " повече не идвай тук [в Русия] ".

По-късно от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че ще изпратят писмо до вътрешното министерство на Русия с искане за повече информация по случая с българския публицист.
Българските учебни заведения в окупираните територии
Освен оповестяването за търсене на българския публицист Коджабашев и Митрофанова са разискали и тематиката за проучването на български език в учебни заведения в окупираните от Русия територии на Украйна. Според външното министерство то е редовно възпрепятствано от съветската администрация там.

Коджабашев " изрично е изразил упованието на България правото на проучване на майчин език на нашите сънародници да продължи да бъде спазвано в границите на цялата интернационално приета територия на Украйна ", се споделя в формалното известие от ведомството.

Коджабашев е изразил и " остро отвращение " от дейностите по унищожаване на портрети на български национални герои и друга българска символика от образователните пространства в окупираните области.

Преди дни директорката на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова сподели на конференция, че в селищата (около 30 на брой), които се намират под съветска окупация в Украйна, е неразрешено преподаването на български език.

С решение на окупационните съветски управляващи 13-те български неделни учебни заведения в Запорожка област са закрити. В териториите, които Русия окупира от началото на непредизвиканата си война, образованието е единствено на съветски език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР