Обявяването на резултатите от последното преброяване следва програмата на преброяването.По

...
Обявяването на резултатите от последното преброяване следва програмата на преброяването.По
Коментари Харесай

ЦИК не е искала от НСИ да даде по-рано резултати от преброяването заради изборите

Обявяването на резултатите от последното броене следва програмата на преброяването.

По график резултатите се афишират година след привършване на теренната работа или на 10 октомври, само че ще бъдат оповестени седмица по-рано – на 3 октомври, изясни в изявление за БНР доцент Атанас Атанасов, ръководител на Националния статистически институт.

Статутът на прогнозните данни от януари дава опция да се употребяват в оперативна активност, посочи той по отношение на тематиката за изборите и представителството в обособените изборни региони.

" Национален статистически институт не работи в посока Изборния кодекс. Дали вотът ще бъде сменен? Не бих споделил. Окончателните резултати какъв брой депутати ще има една или друга партия, зависи от броя на гласовете на национално равнище.

Самото систематизиране на мандатите сред обособените региони е несъмнено в ИК и Народното събрание може да реши дали да остави да вземем за пример минимум 4 депутати да бъдат излъчени от Видин или може да понижи този брой. Следващият парламент може да реши да промени Изборния кодекс. "

В предаването " Преди всички " Атанас Атанасов акцентира, че никой не е желал от тях и не ги е питал дали не могат по-рано да разгласят резултатите, а многомандатните региони са били оповестени, без да бъде отправено запитване към Национален статистически институт.

При предходното броене през 2011 година резултатите излязоха по-бързо, само че тогава над 40% се преброиха онлайн, в този момент този дял е към една трета, има повече данни на хартия, които би трябвало да бъдат въведени и обработени, уточни доцент Атанасов.

Като друга причина той посочи обстоятелството, че доста хора през 2021 година не са съумели да се преброят и по административен път се откриват техните данни, което лишава в допълнение време.

Освен това при последното броене се събират и повече данни спрямо предходното.

Засича се информация от разнообразни регистри и източници, с цел да се откри точният брой на популацията, стана ясно от казаното от Атанасов.

Председателят на Национален статистически институт напомни, че съгласно предварителните оценки областите, които най-вече се обезлюдяват, са Видин, Добрич, Монтана, Силистра, Разград, Търговище. Единствената област, която бележи растеж, е София.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР