Обявяването на мораториум върху вноса на отпадъци е заплаха за

...
Обявяването на мораториум върху вноса на отпадъци е заплаха за
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако се забрани вносът на отпадъци у нас?

" Обявяването на мораториум върху вноса на боклуци е опасност за нашия бранш. Близо 5000 души са директно ангажирани с активността ни и те ще пострадат от решението ".
Това означават в позиция, изпратена до , от Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка. Оттам показват, че няколкостотин компании биха банкрутирали в границите на 2-3 седмици, заради липса на суровина за производството им, в случай че възбраната влезе в действие.
Припомняме, че на вчерашното държавно съвещание министър председателят Бойко Борисов поиска да бъде натрапен краткотраен мораториум върху вноса на отпадък в страната. " До другата сряда още две задания давам. Първата - импорт и експорт на отпадък, има брюкселски наставления, да се види какъв мораториум можем да сложим краткотрайно, с цел да сме сигурни, че това, което е писано в документите, влиза у нас ", разпореди министър-председателят на отрасловите министри - районния Петя Аврамова, енергийния Теменужка Петкова и на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро. Втората задача, която Борисов даде, бе да се спрат всички ВЕЦ-ове, които употребяват питейна вода.
" Ние поддържаме напъните на господин Борисов да реши въпроса с проблематичния импорт. Смятаме обаче, че преди вземането на сходно решение, би трябвало да се направи оценка на риска от въвеждането му. Сред отпадъците, които се внасят в  България, има такива, които не са токсични и огромна част от тях се употребяват за повторна приложимост, а не просто за преработване или енергийно оползотворяване ", споделят още от Асоциацията в своята позиция. Оттам допълват, че секторът е характерен и от позиция на задачите за кръгова стопанска система, както и значим за триумфа на България. " От позиция на европейската подчиненост на отпадъците, повторната приложимост е най-хубавият метод за потреблението им, а над 70% от текстилния боклук, който сортираме, е приспособен за повторна приложимост ", прецизират специалистите от Асоциацията с ръководител Севдалин Спасов.
Оттам акцентират, че на годишна база внасят и обработват близо 35 000 тона или 2000 контейнера облекла втора ръка и текстилни боклуци. Това е към 10% от общото количество рециклируеми първични материали, които се внасят в  България, вкл. пластмаса, хартия, картон и метали, като над 60% от тях се изнасят още веднъж от страната, годни за повторна приложимост. Припомняме, че в България имаме над 200 пункта за събиране, като за 2019 година са събрани над 1600 тона текстилни боклуци. 
По тематиката за отпадъците вижте и тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР