Обявяването на Чарлз за нов крал на Великобритания предизвика подновени

...
Обявяването на Чарлз за нов крал на Великобритания предизвика подновени
Коментари Харесай

Карибите подновяват исканията си за репарации и отстраняване на британския монарх

Обявяването на Чарлз за нов крал на Англия провокира възобновени апели от страна на карибски политици и деятели да отстранят монарха като държавен глава на разнообразни някогашни колонии и Англия да им изплати репарации за робството. Премиерът на Ямайка съобщи, че страната му ще скърби за Елизабет II, а неговият сътрудник в Антигуа и Барбуда подреди знамената да бъдат свалени на половина до деня на нейното заравяне. Но в някои кръгове има подозрения по отношение на ролята, която един отдалечен монарх би трябвало да играе през XXI век. По-рано тази година някои водачи от Британската общественост показаха безпокойствие на среща на върха в Кигали, Руанда, по отношение на прекосяването на управлението на клуба от 54 народи от Елизабет към Чарлз.

Осемдневното турне през март на настоящия престолонаследник принц Уилям и брачната половинка му Кейт до Белиз, Ямайка и Бахамите беше белязано от апели за погашение на репарации и опрощение за робството.

" Тъй като ролята на монархията се трансформира, ние чакаме, че това може да бъде опция за прогрес в полемиките за репарациите за нашия район ", сподели в четвъртък Ниамби Хол-Кембъл, 44-годишен учен, който ръководи Националния комитет за репарации на Бахамите.

Повече от 10 млн. африканци са били търгувани в иго в Атлантическия океан от европейските народи сред XV век и XIX век. Онези, които оцеляват от бруталното пътешестване са принудени да работят в плантации в Карибите и Америка.

" Който и да поеме позицията на монарх би трябвало да бъде помолен да разреши на кралското семейство да заплати репарации на африканския народ ", сподели Дейвид Дени, общоприет секретар на Карибското придвижване за мир и интеграция от Барбадос.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР