Обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема

...
Обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема
Коментари Харесай

Пловдивският митрополит Николай няма да се кандидатира за патриарх

Обявявам и заявявам, че не искам и няма да приема да бъда включван като претендент за патриаршеския трон в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия следва да организира в сходство с нейния Устав. Това съобщи пловдивският митрополит Николай на уеб страницата на пловдивската митрополия.

" Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо желание ще осведомявам и моите събратя – членовете на Светия Синод ", написа в обръщението.

" Само преди няколко дни изпратихме на безконечен покой нашия обичан Патриарх и Софийски Митрополит Неофит. Всички видяха хилядния народ, който се поклони пред него в катедралния храм " Св. Александър Невски " и го изпрати в последния му път.

Това беше същинско празненство на вярата, образно доказателство за престижа на блаженопочившия и приснопаметен наш Патриарх Неофит, за любовта, която народът ни питае към него и за привързаността на нашите правилни към Светата Българска Православна Църква ", съобщи митрополит Николай.

" Нямаше по какъв начин това празненство на вярата да не докара княза на този свят до гняв. Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и клевети към наследяването на българския патриаршески трон. Едни и същи " специалисти " по църковните въпроси, всред които някогашни разколници и сътрудници на Държавна сигурност, които и през 2013 година бяха обсебили общественото пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия Патриарх Максим, по същия богопротивен и светотатствен метод започнаха още веднъж да " кадруват " идващия български Патриарх ", написа още пловдивският митрополит.

Митрополит Николай прикани в идващите 40 дни всички смирено и в тишина да се молят за упокой на умрелия български патриарх Неофит./bulgaria on air

Снимка: БГНЕС

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР