Обявиха пет вековни дървета за защитени на териториалния обхват на

...
Обявиха пет вековни дървета за защитени на териториалния обхват на
Коментари Харесай

Обявиха пет вековни дървета за защитени

Обявиха пет вековни дървета за предпазени на териториалния обсег на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Благоевград.

Със заповед на министъра е разгласен за предпазено вековно дърво елементарен кестен (Castanea sativa), който се намира в двора на храм " Свети Великомъченик Георги " в село Енина, община Казанлък, област Стара Загора. Кестенът е на 184 години, с височина 25 м и обиколка на ствола 3,57 м.

Другите четири вековни дървета, които стават предпазени, са в териториалния обсег на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Благоевград. Защитен е източен чинар (Platanus orientalis) на 270 години, с височина 21 м и обиколка на ствола 5,73 м, в село Долна Градешница, община Кресна, област Благоевград. Три дървета от типа пърнар (Quercus coccifera) в село Калиманци, община Сандански, област Благоевград, също са сложени под отбрана. Първото е на 220 години, с височина 7,5 м и обиколка на ствола 1,29 м, второто - на 240 години, с височина 6 м и обиколка на ствола 1,39 м. Последният предпазен пърнар се състои от две равностойни стъбла с общ корен, на възраст 175 години и е с височина 7,2 м.
 Снимка 553606
Източник:

Забранява се изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, пострадването на стеблото и всяко друго деяние , което би довело до заличаване, увреждане или утежняване на физиологичното положение на дърветата. Те ще бъдат вписани в регистрите според условията на Закона за биологичното многообразие и обозначени като вековни дървета.

Навременната и проведена отбрана на вековните дървета в урбанизираните територии е един от целите на Министерство на околната среда и водите, с което се цели повишение на публичното схващане и институционалната грижа за запазване на градската зелена среда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР