Обявиха нова защитена местност - Находища на алпийски тритон в

...
Обявиха нова защитена местност - Находища на алпийски тритон в
Коментари Харесай

С нова защитена местност опазваме алпийския тритон в Руй планина

Обявиха нова предпазена околност - " Находища на алпийски тритон в Руй планина ", оповестяват от Министерството на околната среда и водите.

Тя се намира в землищата на селата Рани луг и Насалевци, община Трън, област Перник, и е с обща повърхност близо 50 дка.

Защитената околност е оповестена на съображение Закона за предпазените територии за запазване на скотски тип Алпийски тритон (Triturus alpestris) и неговото местообитание, както и запазване на размножителни местообитания на други консервационно значими типове земноводни животни, като: Дъждовник (Salamandra salamandra), Обикновен тритон (Triturus vulgaris), Южен гребенест тритон (Triturus karelinii), Жълтокоремна бумка (Bombina variegata), Кафява крастава жаба (Bufo bufo) и Горска дългокрака жаба (Rana dalmatina).
 Снимка 598002
Източник:

Забраняват се действия, свързани с смяна на предназначението и метода на трайно прилагане на парцелите и пресушаване на водоемите, които са предмет на запазване в предпазената територия и нарушение на водния им режим.

Не се разрешава създаване или слагане на загради, които пречат на миграцията на земноводните, както и строителство, като се изключи действия, свързани с поддръжка, ремонт и реорганизация на съществуващи хидротехнически и други уреди. Забранява се търсене, изследване и рандеман на подземни благосъстояния и рандеман на инертни материали, внасяне на нехарактерни за региона растителни и скотски типове и други.

Предложението за оповестяване на предпазената територия е на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките и Национален природонаучен музей при Българска академия на науките.
 Снимка 598003
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР