обяви за невалидна , издавана от България, съобщава БНР. Според

...
обяви за невалидна , издавана от България, съобщава БНР. Според
Коментари Харесай

Съдът на ЕС обяви за невалидна българската Европейска заповед за арест

обяви за невалидна, издавана от България, оповестява БНР.
Според магистратите не е обезпечена задоволително обективна процедура, по която упрекнатият да може да се отбрани преди осъществяването ѝ в друга страна.
Според българското законодателство такава заповед се издава от прокуратурата и не предстои на правосъден надзор за преценка основателна ли е тя. Няма и опция търсеният да може да я апелира на нито един стадий до предаването му на българските правоохранителни органи, е установил съдът в Люксембург.
Той е обсъждал процедурата по отношение на преюдициално питане, отправено от Районния съд Уестминстър в Обединено кралство в границите на произвеждане за осъществяване на европейска заповед за арест, издадена предишния януари от Районната прокуратура в Свищов против обвинен за кражба на пари и бижута.
„ Наличието на правосъден надзор върху акта на прокурор за издаване на европейска заповед за арест едвам след предаването на търсеното лице е в прорез със задължението на издаващата страна членка да вкара процесуални правила, позволяващи преди този момент предаване да има надзор за правомерност на националната заповед за задържане “, написа в решението на Съда.
След него страната ни би трябвало да вкара обжалваемост на Европейската заповед за арест пред правосъден орган за преценка - основателна ли е тя и подхожда ли на закона.
Решението на съда в Люксембург няма назад деяние, само че визира всички висящи все още и неизпълнени Европейски заповеди за арест.
До приемането на законодателна смяна, за което би трябвало да има настоящ парламент, издадените заповеди от прокурор би трябвало да бъдат отхвърляни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР