Обявеното изтегляне на ИТН от управляващата коалиция у нас намери

...
Обявеното изтегляне на ИТН от управляващата коалиция у нас намери
Коментари Харесай

Ройтерс: България е изправена пред риск от политическа нестабилност

Обявеното евакуиране на Има Такъв Народ от ръководещата коалиция у нас откри място и в международните медии.

" България е изправена пред риск от политическа неустойчивост, откакто министър председателят на страната загуби болшинството в Народното събрание ", написа в собствен разбор организация " Ройтерс ".

" Българският министър председател даде обещание да управлява държавно управление на малцинството в сряда, откакто Има Такъв Народ напусна обединението поради различията по отношение на бюджетните разноски, и поради спор дали България би трябвало да поддържа присъединението на Северна Македония към Европейския съюз ", написа още организацията, представена от БГНЕС.

" Кирил Петков сподели, че е " оптимист ", че след загубата на парламентарното болшинство неговата центристка партия Политическа партия и нейните двама оставащи съдружни сътрудници към момента могат да изпълнят обещанията си за премахване на необятно публикуваната корупция в най-бедната страна-членка на Европейски Съюз ", написа " Ройтерс ".

Анализатори обаче настояват пред организацията, че разривът в обединението евентуално ще донесе нова неустойчивост във време, в което войната в Украйна е причина за повишение на инфлацията. Правителството на Петков встъпи в служба едвам през декември след продължителна политическа рецесия.

" Правителство на малцинството ще бъде доста по-добро от държавно управление, чиито ръце биват извивани за спомагателни пари, и се стопират същинските промени “, заяви министър председателят на изключителна конференция, предава още организацията.

" Без Има Такъв Народ държавното управление има 109 от общо 240 гласа в Народното събрание - доста по-малко от нужното болшинство от 121 гласа ", продължава анализът.

" По думите на Петков социалистите и прореформистката " Демократична България " са удостоверили поддръжката си за обединението, и изрази вяра някои от депутатите на Има Такъв Народ също ще поддържат държавното управление ", се споделя в разбора.

" В сряда, откакто държавното управление утвърди актуализацията на законопроекта за Бюджета за 2022 година, пренебрегвайки настояванията на Има Такъв Народ за повече средства за строителни компании, водачът на Има Такъв Народ Трифонов сподели, че ще напусне обединението и „ ще постави завършек на тази мъка “. Актьорът Трифонов, трансформирал се в политик, упрекна Петков, че подценява ползите на България, като упорства да вдигне ветото върху РСМ за присъединение към Европейски Съюз, които България от дълго време блокира под натиска на съдружниците от Европейски Съюз и НАТО ", оповестява още " Ройтерс ". " По думите на премиера Има Такъв Народ е блокирала напъните на държавното управление за битка с корупцията ".

Според анализатори гласуването на бюджета или назначението на нови министри, което и от двете настъпи първо, ще бъде тест за оцеляване на държавното управление на Петков, оповестява Ройтерс.

" Демократична България " прикани Има Такъв Народ да премисли решението си и да избегне хвърлянето на страната в " безпорядък ", добавя организацията.

" Българският министър-председател Кирил Петков съобщи, че е подготвен да ръководи България с държавно управление на малцинството, откакто съдружният му сътрудник отдръпна министрите си ", написа " Политико “ в публикация, в която афишира, че изправянето на Петков пред загуба на болшинство връща България към политически раздор. " Образованият в Харвард Петков пристигна на власт през декември с антикорупционни обещания и с предизвикателна пронатовска позиция във връзка с спора в Украйна в страна, в която връзките с Русия са дълбоки. След едвам шест месеца на власт обаче държавното управление му се разклаща, защото Слави Трифонов, купонджия и водещ на токшоу, основал политическа партия, наречена " ИТН ", отдръпна четиримата си министри от ръководещата коалиция ", написа " Политико ". " Трифонов съобщи, че е взел решението да се отдръпна от обединението поради различия във връзка с бюджета и поради това, което той дефинира като подготвеност на Петков да вдигне ветото върху договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз. Ходът на Трифонов значи, че на обединението на Петков към този момент не ѝ доближават 12 депутати, с цел да събере нужните 121 за безусловно болшинство ", написа изданието.

Оттеглянето на Трифонов поражда вероятността за връщане към политическа невъзможност в балканската страна, която мина през три парламентарни вота през 2021 година, написа още " Политико ".

Темата попада и в разбор на " IntelliNews ". И там се разказват претекстовете, които е изтъкнал Трифонов за решението си - разпределението на средствата и ветото върху началото на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз. Изданието отбелязва, че макар напускането на Има Такъв Народ, Петков и неговата партия " Продължаваме промяната " ще остане на власт отпред на държавно управление на малцинството.

" Българска социалистическа партия и " Демократична България " - останалите партии в четирипартийната коалиция, към този момент обявиха, че ще продължат да поддържат Петков. А Петков съобщи, че избира да има държавно управление на малцинството, в сравнение с да бъде притискан да дава пари на корумпирани компании ", написа още изданието.

" Не е ясно обаче дали Петков, който пристигна на власт с реформаторска стратегия през декември 2021 година, откакто третите парламентарни избори през 2021 година най-сетне дадоха болшинство в Народното събрание, ще може да остане на власт. Загубата на депутатите на Има Такъв Народ значи, че държавното управление разполага единствено със 109 депутати в 240-местния парламент ". Според изданието способността на Петков да продължи да събира задоволителна поддръжка ще бъде тествана при гласуването на ревизирания бюджет.

" Има спекулации, че ходът на Има Такъв Народ може да е бил съгласуван с партията на Борисов ГЕРБ. Преди няколко дни Борисов съобщи, че е подготвен да ръководи в този момент, а не след нови избори. Ако Петков не успее да се задържи на власт, разновидностите включват нова коалиция сред ГЕРБ, Има Такъв Народ и крайнодясната партия " Възраждане " или нови избори ", написа изданието.

" Макар че сегашната коалиция е на власт едвам от шест месеца, сред членовете ѝ към този момент се появиха няколко разкола. Проруската Българска социалистическа партия се опълчи на проектите на " Промяната продължава " и " Демократична България " за изпращане на военна помощ за Украйна, макар че в последна сметка беше реализиран компромис. Междувременно Има Такъв Народ влезе в спор с останалите членове на обединението във връзка с назначението на идващия шеф на централната банка на България. Партията издигна собствен претендент, макар че Политическа партия на Петков също излезе с номинация ", се споделя в разбора. И продължава: " На конференция Трифонов също по този начин упрекна Петков в " национално изменничество ", потвърждавайки, че е заречен да вдигне ветото върху началото на договарянията за присъединение към Европейски Съюз със Скопие, без да се съветва с съдружните си сътрудници. България е подложена на напън да вдигне ветото си преди съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по-късно този месец, само че това е политически сензитивен въпрос. Христо Иванов от " Демократична България " предизвести, че разпадането на обединението ще тласне България към безпорядък ", написа " IntelliNews ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР