Обявеният за починал от инфаркт в Дубай през август тази

...
Обявеният за починал от инфаркт в Дубай през август тази
Коментари Харесай

„Починалият“ Пепи Еврото: Давах по 10 000 лв. на месец подкуп на европрокурорката Теодора Георгиева в „8-те джуджета“

Обявеният за умрял от инфаркт в Дубай през август тази година някогашен следовател Петьо Петров-Пепи Еврото прави скандални разкрития за корупция в българската европрокуратура и предоставяне на големи месечни подкупи на европейския прокурор Теодора Георгиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Корупционната скица траяла 4 години от 2019 до 2023 година, като Георгиева взимала парите да оказва въздействие върху следствия и изнудване на разследваните.

Според осведомени, Петров е изпратил този месец писмо със скандалните разкрития, адресирано до Европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, основният прокурор, СГП, КПКОНПИ и парламентарната комисия за битка с корупцията.

„ Давах всеки месец по 10 000 лв. на европейския прокурор Теодора Георгиева персонално. Първоначално парите се предаваха във ВИП залата на ресторант „ Осемте джуджета “, твърди Еврото. Според някогашния следовател, който избяга от страната напролет на тази година след разкритията по сагата „ Осемте джуджета “, парите ги осигурявал персонално той, а му помагал Кристиян Георгиев Христов. Христов е апетитен за дясната ръка и „ момче за всичко “ на Петров, той бе арестуван през юни тази година минути преди да даде конференция в Българска телеграфна агенция в отбрана на Еврото. После получи обвиняване от Софийска районна прокуратура, че нелегално е записвал диалози на някогашния следовател с негови посетители в ресторанта.

„ След като Георгиева стана европейски прокурор и стартира да отсъства от страната постоянно, парите й се даваха, когато се прибереше в България на комфортни за нея места. В подмяна на това Теодора Георгиева имаше ангажимент да оказва въздействие съответни досъдебни производства да се завършват съгласно моите инструкции, предвид на това, че по този метод можех да контрактувам огромни суми от лицата, по отношение на които се водеха досъдебни производства. С две думи трябваше да се управлява българският офис на Европейската прокуратура и по този метод да се изкарват огромни суми пари “, написа Петьо Петров до Кьовеши.

Той твърди, че корупционната скица с Теодора Георгиева е работила от 2019 до 2023 година. Еврото споделя, че се опасява за живота си и че може да бъде погубен при завръщането си в България. Но е подготвен да даде показания пред прокурор по скандалните разкрития за корупция в българския офис на Европейската прокуратура.

Коя е европрокурорката Теодора Георгиева, взимала подкупи в „ Осемте джуджета “?

Георгиева бе една от двете европрокурорки, ангажирани от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков в нарушаване на закона да разпитват укриващия се в Дубай тогава Васил Божков и да уреждат акцията против някогашния министър председател Бойко Борисов при противозаконния му арест през март 2022 година. Като по този метод поддържат лъжата, че европейската прокуратура проверява водача на ГЕРБ.

Според изявления в разнообразни медии точно Теодора Георгиева е замесила името на своята шефка Лаура Кьовеши в в началото публикуваната от Министерство на вътрешните работи информация за задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Кьовеши научава за това, до момента в който пътува за Киев, където имаше среща с украинската основна прокурорка Ирина Венедиктова.

След незабавна реакция от Европейската прокуратура, още до момента в който се претърсваха домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, Министерство на вътрешните работи бе насила да изтрие личното си известие, обвързващо ареста на тримата със 120 каузи, които европейските делегирани прокурори следят у нас.

Теодора Георгиева придружаваше Лаура Кьовеши при визитата й в София, въпреки това да не бе обществено оповестено от домакините – кабинета на министър-председателя Кирил Петков.

Причината – налице е неприемлив спор на ползи сред българския представител в Европейската прокуратура и член на българското държавно управление, назначен със заповед на премиера.

Теодора Георгиева е брачна половинка на предприемача Васил Георгиев, назначен с подписа на Кирил Петков за заместник-министър на външните работи. Сред главните пълномощия на европрокурорите е да проверяват злоупотреби с европейски средства, осъществявани от представители на изпълнителната и други национални управляващи. С други думи – Теодора Георгиева има достъп до информация за всички следствия, които институцията на Лаура Кьовеши организира по отношение на представители на българското държавно управление, част от което бе и нейният брачен партньор.

Васил Георгиев има най-малък опит като български посланик в прилежаща Турция. В предишното е бил митничар, само че напуща Агенция „ Митници “ след следствие, обвързвано с импорт на злато точно от прилежаща Турция.

Влиза в политиката преди година, когато е определен два пъти за народен представител от „ ИТН “. Допреди това, в продължение на 15 години, е шеф на търговски сдружения, които са благосъстоятелност на предприемачите Пламен и Атанас Бобокови. Двамата братя са специфични посетители на сватбата на Васил и Теодора Георгиеви. Познанството сред Бобокови и Георгиеви датира от Русе, градът, в който предприемачите имат съществени вложения.

През 2021 година Комисията по цивилен свободи и вътрешен ред (LIBE) на Европейския парламент повдигна въпроса за метода, по който са излъчени националните представители в Европейската прокуратура на три страни – България, Белгия и Португалия. Тогава бе определена и Теодора Георгиева.

Петьо Петров-Пепи Еврото е някогашен следовател в столичната следствена работа, след това неин заместник-директор. През 2009 година е трансфериран в Националната следствена работа.

Петьо Еврото придобива известност и с следствието на „ Антикорупционния фонд “ отпреди три години, станало известно като „ Осемте джуджета “. В следствието на неправителствената организация предприемачът Илия Златанов и синът му Явор Златанов описват по какъв начин е изработен опит да им бъдат отнети компаниите, свързани с асансьорния бизнес. Двамата имат спор за имущество и бащата търси помощ от Петьо Еврото. След това е формирано дело против сина и той е задържан. Междувременно против бащата стартира напън да се раздели с компаниите, а синът е закаран в болница поради тежки здравословни проблеми. Именно в болничното заведение той е посещаван от нотариус, с цел да трансферира дялове от компаниите си. Въпреки разпореждане на СРП по случая за преустановяване на производството по журналистическото следствие, при започване на март т. година Софийски градски съд дефинитивно го анулира.

В края на май тази година Петров бе разгласен за национално търсене, а по-късно и от Интерпол и с европейска заповед за арест. Той изчезна от България при опит да бъде задържан от полицията в столично заведение. През август разнообразни медии разгласиха информация, че е умрял от инфаркт в Дубай, където се укрива със сина си.

Проверка на Министерство на вътрешните работи и външно министерство и запитвания до ОАЕ за възможната гибел и местоположение на Петров не дадоха резултат.

Към скандалните си разкрития до Кьовеши Еврото ползва и клетвен лист, подписан собственоръчно от него, с който заявява истинността на изказванията си.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР